Als zelfstandig ondernemer werk je hard om je eigen succes te bouwen. Maar wat gebeurt er tijdens ziekte of een ongeval? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt financiële zekerheid in zulke situaties. Het is een slimme keuze als je als zelfstandige je eigen inkomen wil beschermen. Het is dus de hoogste tijd om aan de slag te gaan met een AOV-premie berekenen en meer over deze verzekering te weten te komen. We maken je in dit blog erg graag wegwijs.
Wat is een AOV en waarom heb je het nodig?
Een zzp AOV is een verzekering die je inkomen beschermt. Het biedt de perfecte uitkomst wanneer je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Je kunt namelijk niet terugvallen op sociale zekerheden zoals werknemers in loondienst. Zonder AOV loop je het risico om zonder inkomen te komen zitten als je voor langere tijd uit de roulatie bent. Met een AOV ontvang je een maandelijkse uitkering. Dit bedrag kan je helpen om vaste lasten te blijven betalen. En op deze manier kun je je veel beter richten op herstel.
Hoe werkt een AOV precies?
Een AOV werkt op basis van het risico dat je als zelfstandige loopt om arbeidsongeschikt te raken. Je betaalt een maandelijkse premie aan de verzekeraar. En raak je arbeidsongeschikt? Dan ontvang je een uitkering die afhankelijk is van je polisvoorwaarden. De hoogte van de premie hangt af van verschillende factoren, zoals je:
- Leeftijd
- Beroep
- De gewenste dekking
Bij sommige beroepen ligt het risico op letsel hoger. En hierdoor is de premie vaak duurder. Het is ook mogelijk om zelf te bepalen vanaf wanneer je de uitkering wilt laten ingaan. Denk daarbij na een wachttijd van één maand of drie maanden.
Welke dekking past bij jouw situatie?
Niet elke zelfstandige heeft dezelfde dekking nodig. De dekking van een AOV kan op maat worden gemaakt. Dit is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Zo kun je zelf bepalen voor welk percentage van je inkomen je verzekerd wilt zijn. Dit betekent dat als je arbeidsongeschikt raakt, je een bepaald percentage van je huidige inkomen ontvangt. Ook kun je de eindleeftijd van de verzekering aanpassen. Sommige zelfstandigen laten de AOV doorlopen tot hun pensioenleeftijd. Het is belangrijk om goed te bedenken wat voor jou financieel haalbaar is, maar ook wat verstandig is.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een AOV?
Ga je aan de slag met het kiezen van een AOV? Dan is het belangrijk om op enkele zaken te letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Kijk bijvoorbeeld naar de wachttijd. Dit is de periode tussen het moment dat je arbeidsongeschikt raakt en het moment dat je uitkering ingaat. Een langere wachttijd kan je premie verlagen. Maar je moet dan zelf voor een langere tijd zonder inkomen kunnen overbruggen. Daarnaast moet je ook nadenken over de eindleeftijd van de verzekering en hoe lang je de uitkering wilt ontvangen.
Slimme keuzes voor zekerheid op de lange termijn
Een AOV is een investering in de toekomst. Het biedt vanaf het eerste moment een stukje gemoedsrust. Het kan verleidelijk zijn om geen verzekering af te sluiten. Dit vanwege de kosten. Maar de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid kunnen nog veel groter zijn. Sluit je een AOV af? Dan zorg je voor jezelf en je gezin in moeilijke tijden. Ook geeft het je de vrijheid om je op je werk te concentreren. En dat zonder de constante zorg over wat er zou gebeuren als je tijdelijk niet kunt werken. Ga je je op korte termijn wat meer verdiepen in dit type verzekering voor je eigen bedrijf?