Bernard Arnault, de rijkste man van Europa en eigenaar van onder andere de Franse kranten Le Parisien en Les Echos, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Elon Musk, de eigenaar van het socialmediaplatform X (voorheen Twitter). De rechtszaak draait om de weigering van X om te voldoen aan de Europese regelgeving met betrekking tot contentvergoedingen voor nieuwsuitgevers. De richtlijnen, die sinds 2019 van kracht zijn, verplichten grote digitale platforms zoals X om uitgevers te betalen voor het gebruik van hun content. Hoewel techgiganten zoals Google en Meta deze regels inmiddels naleven, heeft X tot nu toe geen overeenstemming bereikt met de Franse uitgevers.
Bernard Arnault daagt Elon Musk voor de rechter
Volgens de Europese richtlijnen moeten socialmediaplatforms en zoekmachines commerciële afspraken maken met nieuwsuitgevers als zij hun content gebruiken of verspreiden. Dit heeft als doel om de uitgevers een eerlijke vergoeding te geven en zo de journalistieke onafhankelijkheid en kwaliteit te beschermen. In Frankrijk zijn deze regels sinds hun invoering een belangrijk punt van discussie geweest, vooral voor grote uitgevers die aanzienlijke investeringen doen in kwaliteitsjournalistiek.
LVMH founder Bernard Arnault is suing the world’s richest man Elon Musk for allegedly stealing his French newspaper’s content. https://t.co/cnwiunFfDS
— FORTUNE (@FortuneMagazine) November 18, 2024
Le Parisien en Les Echos zijn eigendom van Bernard Arnault en behoren tot de meest prominente kranten in Frankrijk. Zij hebben geprobeerd met X in gesprek te gaan over een vergoeding voor het gebruik van hun nieuwscontent, maar zonder succes. Een Franse rechtbank heeft X in een eerder vonnis opgedragen binnen twee maanden data te delen en commerciële afspraken te maken met de uitgevers. Tot op heden heeft X echter geen gehoor gegeven aan deze uitspraak, wat leidde tot de juridische stappen van Arnault tegen Elon Musk.
Belang voor de persvrijheid
De Franse uitgevers benadrukken het belang van de vergoedingen en zien deze als essentieel voor het waarborgen van een vrije en onafhankelijke pers. De inkomsten uit dergelijke overeenkomsten zijn van groot belang om te kunnen blijven investeren in kwaliteitsjournalistiek. Bovendien zien zij het naleven van de Europese regelgeving als een fundamenteel recht dat de democratie dient, door de diversiteit en onafhankelijkheid van de media te beschermen. Door geen overeenstemming te bereiken met X, stellen zij dat Musk deze rechten schaadt en de financiële positie van uitgevers in gevaar brengt.
Naast de juridische aspecten is er ook een financiële component aan de zaak verbonden. Arnault’s fortuin is de afgelopen tijd met tientallen miljarden gedaald, mede door afnemende vraag naar luxegoederen in China, wat invloed heeft op zijn luxemerkenimperium. De uitkomst van deze zaak kan voor Arnault een belangrijke zet zijn om deze verliezen deels te compenseren, terwijl Musk zich lijkt te focussen op de strategie en vrijheid van X om al dan niet aan dergelijke regels te voldoen.
Jena Brak
Jéna begon haar journalistieke carrière als redactrice bij Pure Luxe. Met een achtergrond in de mediaproductie, heeft Jéna het neerzetten van een inhoudelijk, krachtig en amuserend artikel of format flink in de vingers. Ze houdt zich voor Pure Luxe graag bezig met de duurste juwelen, nieuwste bedrijven en wat bekendheden doen met miljoenen op de bankrekening. In haar vrije tijd is zij een echte workaholic en vaak te vinden in de sportschool.
Alle artikelen van Jena