Steeds meer mensen hebben er de afgelopen jaren voor gekozen om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Naast dat je hiermee bijdraagt aan een schonere wereld, scheelt het je natuurlijk iedere maand ook serieus geld. Sterker nog, je kunt er zelfs geld mee verdienen op het moment dat je stroom teruglevert aan het net. Toch is het wel belangrijk dat je goed weet hoe dit werkt en dat je niet te maken krijgt met terugleverkosten. Deze regeling, wat ook wel ‘salderen’ wordt genoemd, is ervoor te zorgen dat je opgewekte stroom kan worden verrekend met het verbruik. In de zomermaanden wek je natuurlijk veel meer stroom op dan in de wintermaanden. Deze extra opgewekte stroom kun je dan tijdens de wintermaanden gebruiken, als soort van ‘tegoed’. Hoe dit precies werkt en waar je op moet letten vertellen we je nu.

Hoe werkt het salderen en wat zijn de voordelen?

We hebben het al even kort uitgelegd, maar het salderen is niets meer dan het opbouwen van een soort ‘tegoed’ wat je vervolgens later in het jaar kunt gebruiken om de kosten voor het verbruik van stroom te drukken. Stel dat je in de maanden juni, juli en augustus 1.000 kWh opwekt, maar je gebruikt maar 500 kWh, dan mag je de overige 500 kWh op een ander moment ‘gebruiken’. Dit wordt vervolgens op de jaarrekening verrekend, waardoor je dus een stuk voordeliger uit bent. Houd er alleen wel rekening mee dat je niet meer kunt verkennen dan dat je daadwerkelijk verbruikt, aangezien je dan letterlijk geld kunt verdienen met het opwekken van energie.

Leveranciers rekenen kosten voor het terugleveren

Het salderen is natuurlijk ontzettend interessant. Omdat het toch niet helemaal eerlijk is ten opzichte van mensen die geen zonnepanelen hebben, zien we dat er steeds meer partijen zijn die kosten in rekening brengen voor het terugleveren van energie. Om dit te kunnen omzeilen, is het vergelijken en kiezen voor het goedkoopste energiecontract een absolute aanrader. Zo zijn er namelijk nog een aantal energiemaatschappijen die deze kosten niet in rekening brengen. Het loont zich dus wel degelijk om hier even serieus in te duiken, helemaal op het moment dat je hier veel gebruik van maakt.

Wat kan ik zelf doen aan terug leveringskosten

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Dit is dan ook een handige tip. Vergelijk alle energiecontracten online voordat je er een afsluit. Toch zijn er ook genoeg andere manieren om vaste teruglevering kosten te voorkomen of flink te verminderen. Een van de opties is om ervoor te zorgen dat je op de dagen dat je veel energie opwekt, ook zorgt dat je veel gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld de vaatwasser, wasmachine of droger aanzetten. Ook het opladen van een elektrische auto kost natuurlijk de nodige stroom. Mogelijkheden genoeg dus om ook zelf iets te doen aan de vaste teruglever kosten die anders in rekening worden gebracht. Een andere optie is het laten terugregelen van je omvormer. Dit zorgt er namelijk voor dat het aantal kWh stroom dat je opwekt, wordt aangepast aan het verbruik. Zo voorkom je dus dat je te veel opwekt en dus extra kosten maakt.