Jensen Huang, de CEO van AI-gigant Nvidia, zag afgelopen maandag bijna 20% van zijn totale nettovermogen verdampen. Zijn vermogen daalde in één klap van $ 121 miljard naar ongeveer $ 100 miljard, volgens de Bloomberg Billionaires Index. De reden? De verrassende opkomst van het Chinese AI-bedrijf DeepSeek, dat een massale uitverkoop van AI-gerelateerde aandelen veroorzaakte.
Jensen Huang verliest in één klap $ 20 miljard door Chinese AI-bot DeepSeek
De aandelen van Nvidia daalden maandag met bijna 17%, wat leidde tot een verlies van bijna $ 600 miljard aan marktwaarde. Hoewel de aandelen in de handel na sluitingstijd licht herstelden met een stijging van 1,51%, blijft de impact groot. Nvidia is een van de koplopers in de AI-sector, en elke verschuiving in de vraag naar AI-technologie heeft direct invloed op het bedrijf en zijn marktpositie. Het bedrijf behaalde in november 2024 nog een recordmarktwaarde van $ 3,57 biljoen.
The world’s 500 richest people, led by Nvidia co-founder Jensen Huang, lost a combined $108 billion on Monday as a tech-led selloff tied to DeepSeek sent major indices plunging https://t.co/40DFtuNoM6
— Bloomberg (@business) January 27, 2025
Jensen Huang, die zijn vermogen in augustus 2024 voor het eerst boven de $ 100 miljard zag uitkomen, was niet de enige techmiljardair die financiële klappen kreeg door de storm die luistert naar de naam DeepSeek. Larry Ellison, medeoprichter en CTO van Oracle, verloor $ 22,6 miljard, wat neerkomt op 12% van zijn vermogen. Volgens Bloomberg verloren de 500 rijkste mensen ter wereld maandag samen maar liefst $ 108 miljard.
DeepSeek
DeepSeek bracht onrust op de markt met zijn gratis chatbot-app, die op maandag de toppositie bereikte in de Amerikaanse App Store van Apple. De startup heeft goedkopere, maar zeer efficiënte AI-modellen ontwikkeld, wat investeerders zorgen baart dat de vraag naar dure AI-hardware, zoals Nvidia’s chips, kan afnemen.
Volgens een woordvoerder van Nvidia blijft het bedrijf echter van cruciaal belang voor het AI-ecosysteem. De woordvoerder benadrukte dat de doorbraak van DeepSeek een goed voorbeeld is van “test-time scaling,” een techniek die modelprestaties verbetert door de manier waarop informatie wordt verwerkt aan te passen, zonder dat hertraining nodig is.
“Hoewel de modellen van DeepSeek indrukwekkend zijn, blijft inference – het proces waarbij AI-modellen worden uitgevoerd – aanzienlijke hoeveelheden Nvidia GPU’s en geavanceerde netwerken vereisen,” aldus de woordvoerder van Nvidia tegen Business Insider.
Reactie uit de Verenigde Staten
De opkomst van DeepSeek bleef niet onopgemerkt in politieke kringen. Oud-president Donald Trump noemde het succes van het Chinese AI-bedrijf een “wake-up call” voor Amerikaanse technologiebedrijven.
“Goedkopere modellen zoals die van DeepSeek zijn een positieve ontwikkeling, maar ze benadrukken ook het belang van concurrentie,” zei Trump maandag tijdens een beleidsbijeenkomst. Tegelijkertijd kondigde Trump de oprichting aan van Stargate, een nieuwe AI-samenwerking tussen OpenAI, SoftBank, Oracle en de investeringsgroep MGX uit de Emiraten. Stargate is van plan om de komende vier jaar tot $ 500 miljard te investeren in AI-infrastructuur.