Twee amateurarcheologen, Gert-Jan Messelaar en Reinier Koelink, deden op een akker bij Bunnik in de provincie Utrecht een opmerkelijke ontdekking: een schat van 404 Romeinse en Britse munten. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft deze vondst inmiddels onderzocht en aangekocht. Volgens het museum is dit een unieke combinatie van munten die niet eerder op het Europese vasteland is gevonden.
Mannen met metaaldetector stuiten op honderdtal Britse en Romeinse munten
De ontdekking vond al plaats in 2023. Messelaar en Koelink waren met een metaaldetector op zoek in de omgeving waar ze eerder losse muntjes hadden gevonden. Op een bepaalde plek sloeg de metaaldetector voortdurend aan, en het ene muntje na het andere kwam uit de grond tevoorschijn.
Eenmaal thuis telden de mannen meer dan 400 munten. “Toen zagen we pas wat een grote muntschat het was. We hebben een fles champagne opengetrokken. Dit vind je nooit,” vertellen ze tegen De Volkskrant.
In Bunnik zijn 404 gouden en zilveren munten uit de Romeinse tijd gevonden. 🪙 De grootste Romeinse muntvondst in @ProvUtrecht. Wil je ze met eigen ogen zien? Je kunt ze bekijken in het Rijksmuseum van Oudheden. Meer info ⬇️https://t.co/66xen1tqUO
— Gemeente Bunnik (@gembunnik) January 27, 2025
De ontdekking werd direct gemeld bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht. Vervolgens heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met de vinders een opgraving uitgevoerd op de akker.
Historische waarde
De schat bestaat uit gouden en zilveren munten en lag begraven in de noordelijke grensregio van het Romeinse Rijk. De jongste munten dateren uit de jaren 46-47 na Christus, een periode waarin Romeinse legertroepen de Noordzee overstaken om Groot-Brittannië te veroveren. De combinatie van Britse en Romeinse munten geeft een unieke inkijk in de handel en de militaire geschiedenis van die tijd.
Hoewel de ontdekking geen financiële rijkdom bracht, genieten Messelaar en Koelink van de erkenning. “De eer is heel erg leuk,” zegt Messelaar. “Deze vondst vertelt een verhaal. Het is fantastisch dat bezoekers van het museum hier nu ook van kunnen genieten. Toen we die schat op het aanrecht hadden liggen, wisten we meteen: hier moet iedereen van kunnen genieten.”
De munten zijn nu te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Volgens dat museum zitten er tussen de munten een paar bijzondere exemplaren, zoals munten van Julius Caesar en een munt van Juba, de koning van Numidia. Eind vorig jaar vond een loodgieter ook al een scala bijzondere munten met een miljoenenwaarde.