Hoewel het voor de gemiddelde Nederlander niet vanzelfsprekend is om de magische vermogensgrens van 1 miljoen euro te passeren, blijkt uit onderzoek dat Amerika bomvol miljonairs zit. Uit cijfers van het UBS blijkt namelijk dat maar liefst 1 op de 15 Amerikanen miljonair is. Het gaat dan wel om dollars en niet euro’s, wat het voor Amerikanen – gezien de koers van de dollar ten opzichte van de euro – ietwat makkelijker maakt om zichzelf een miljonair te noemen. Desondanks blijkt dat we nog veel van de Amerikanen kunnen leren als het over financiële zaken gaat.
1 op de 15 Amerikanen blijkt een miljonair te zijn
Uit cijfers van het UBS is gebleken dat Amerika best presterende land ter wereld is als het gaat om gefortuneerde inwoners. Het land telde vorig jaar een indrukwekkend aantal van 22 miljoen inwoners die een vermogen van minimaal 1 miljoen dollar bezitten. Daarmee mag 1 op de 15 Amerikanen zich miljonair noemen. Volgens het wereldwijde vermogensrapport van het UBS is echter te lezen dat dat aantal zelfs een daling is ten opzichte van drie jaar geleden. In 2022 was Amerika namelijk goed voor maar liefst 22,7 miljoen inwoners met een vermogen van boven de 1 miljoen dollar. Er is dus sprake van een kleine daling, maar desondanks is Amerika nog altijd de thuisbasis van 38% van alle miljonairs ter wereld. Met dat riante percentage is het aantal miljonairs in Amerika inmiddels ruim drie keer zo groot als op het vasteland van China.
Taiwan kent over vier jaar maar liefst 47% meer miljonairs
Hoewel de Amerikanen aan de lopende band miljonair worden, kende de gehele wereld vorig jaar 1,4 miljoen miljonairs minder dan het jaar ervoor. De wereldwijde rijkdom nam daarentegen met een imposante 4,2% toe, wat betekent dat het aantal rijken afneemt, maar de rijken die overblijven alsmaar welvarender worden. De komende jaren lijkt het er echter op dat het aantal rijken wel weer zal toenemen. Zo verwacht het UBS dat er in 2028 zo’n 25,4 miljoen mensen in Amerika rondlopen met een vermogen van minstens 1 miljoen dollar, dat laat Wealth weten via Instagram. Een toename van 16%. Dat klinkt als een riante stijging, maar in vergelijking met de ‘miljonairsgroei’ die de komende jaren in Taiwan op zal treden is dat slechts een lachertje. De opkomst van de microchipindustrie in dit land zal er naar verwachting voor zorgen dat het land over vier jaar maar liefst 47% meer miljonairs telt. Daar valt het aantal miljonairs in Nederland volledig bij in het niet.
Niet-miljonairs komen lang niet in de buurt van een miljoenenvermogen
Doordat 1 op de 15 Amerikanen zichzelf miljonair mag noemen is het niet gek dat het gemiddelde vermogen in Amerika ruim 1 miljoen dollar bedraagt. Uit deze cijfers blijkt overigens ook dat de vermogensverdeling nogal scheef is in Amerika. De 14 personen die per miljonair géén miljonair zijn, moeten om dit stevige gemiddelde te realiseren wel over een zeer krap vermogen beschikken. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt erop neer dat de rijken zeer rijk zijn in Amerika en de niet-miljonairs bij lange na niet in de buurt van een miljoenenvermogen komen.