De Amerikaanse chipgigant Nvidia heeft een ongekend succesvol recordjaar achter de rug. Door de explosieve groei van kunstmatige intelligentie (AI) steeg de omzet naar $ 130,5 miljard (bijna € 125 miljard), meer dan een verdubbeling vergeleken met het voorgaande jaar. Ook de winst maakte een enorme sprong en kwam uit op bijna $ 73 miljard, bijna 2,5 keer zoveel als in 2023. Deze indrukwekkende cijfers laten zien hoe cruciaal Nvidia is geworden voor de AI-industrie. Steeds meer techbedrijven investeren in AI en hebben daarvoor enorme rekenkracht nodig. De gespecialiseerde chips van Nvidia vormen de basis voor AI-modellen en softwaretoepassingen, waardoor de vraag naar hun nieuwste technologieën ongekend hoog blijft. “De vraag naar onze nieuwste chips is geweldig,” zei oprichter en CEO Jensen Huang optimistisch.
Nvidia beleeft recordjaar ondanks aanwezigheid DeepSeek
Ondanks de indrukwekkende prestaties kreeg Nvidia eerder dit jaar een flinke tik op de beurs. In januari verloor het bedrijf bijna $ 600 miljard aan beurswaarde, mede door de opkomst van DeepSeek, een Chinese AI-startup. Dit bedrijf wist met aanzienlijk goedkopere chips een chatbot te ontwikkelen die qua prestaties vergelijkbaar is met ChatGPT van OpenAI.
Recordjaar voor chipmaker Nvidia: winst ruim verdubbeld tot 73 miljard dollar https://t.co/J5vv49KkSy
— NOS (@NOS) February 27, 2025
De koers van Nvidia kelderde van $ 147 per aandeel naar $ 118, omdat beleggers zich afvroegen of de dure, geavanceerde chips van Nvidia nog wel zo noodzakelijk waren. Als bedrijven zoals DeepSeek erin slagen om AI-modellen te draaien zonder Nvidia’s high-end hardware, kan dat grote gevolgen hebben voor de vraag naar Nvidia-producten. De onzekerheid sloeg over op de bredere chipindustrie, waardoor ook Nederlandse chip(machine)bedrijven, zoals ASML, last kregen van dalende koersen.
Hoewel Nvidia inmiddels enig herstel heeft laten zien en de koers nu rond 130 dollar per aandeel ligt, blijft de vraag of het bedrijf zijn dominante positie in de markt kan behouden.
Toekomstige uitdagingen: blijft de AI-hype aanhouden?
Nvidia heeft de afgelopen jaren een ongekende groei doorgemaakt. Vijf jaar geleden lag de omzet nog op $ 10 miljard, met een bescheiden winst van $ 3 miljard. De vraag is nu of de grote techbedrijven, zoals Google, Microsoft en OpenAI, op dezelfde schaal blijven investeren in AI. Een andere onzekerheid is de internationale handelspolitiek. Nvidia heeft te maken met strikte exportbeperkingen naar China, opgelegd door de Amerikaanse overheid. De vorige regering verbood de export van bepaalde Nvidia-chips naar China en recente berichten uit Washington suggereren dat de regering-Trump overweegt om deze restricties verder uit te breiden.