Nederland verliest opnieuw een toonaangevend technologiebedrijf. Bird, voorheen bekend als MessageBird, sluit zijn kantoor in Amsterdam en verplaatst het merendeel van zijn activiteiten naar andere delen van de wereld. Oprichter en CEO Robert Vis wijst op de ongunstige regelgeving en het gebrek aan fiscale voordelen voor techbedrijven als de belangrijkste redenen voor deze strategische beslissing.
Bird van Robert Vis vertrekt uit Nederland vanwege regelgeving
De Nederlandse techsector luidt al jaren de noodklok over de strenge regelgeving die innovatie en groei zou belemmeren. Verschillende bedrijven hebben daarom al delen van hun activiteiten naar het buitenland verplaatst. Onder meer Flow Traders koos ervoor om Nederland volledig te verlaten. Bird, dat in 2011 werd opgericht en inmiddels een waardering heeft van € 3,6 miljard, is nu de volgende grote naam die grotendeels vertrekt.
Europe’s AI regulations will “block true innovation,” Bird’s CEO says. #AI #DutchStartup #Newshttps://t.co/azYcukA7an
— Sifted (@Siftedeu) February 25, 2025
“Ik moet de toekomst van Bird veiligstellen en ons bedrijf concurrerend houden. Dat is vanuit Nederland bijna onmogelijk,” verklaart miljardair en oprichter Robert Vis in een interview met Het Parool. Waar Bird voorheen nog 600 werknemers in Amsterdam had, zijn dat er inmiddels nog maar 240. De komende tijd zal dit verder afnemen, aangezien de meeste activiteiten worden verplaatst naar kantoren in onder meer New York, Istanboel, Dubai en Vilnius. Daarnaast opent Bird in Thailand een retreat waar werknemers kunnen ontspannen. Hoewel de officiële hoofdzetel voorlopig in Nederland blijft en het bedrijf hier belastingplichtig blijft, sluit Vis niet uit dat ook dit in de toekomst zal veranderen.
Minder aantrekkelijk voor talent
Een belangrijk struikelblok voor Bird en andere techbedrijven in Nederland is de manier waarop personeel kan worden beloond. Vis wijst erop dat concurrenten zoals Salesforce, Twilio en grote techbedrijven als Google en Facebook hun werknemers fiscaal gunstig laten meeprofiteren van de groei van het bedrijf. In Nederland is dat nauwelijks mogelijk, waardoor het lastig is om internationaal te concurreren om het beste talent.
Daarnaast stelt hij dat de ontslagregels niet zijn toegesneden op de dynamische aard van de techindustrie. “In de technologie veranderen zaken razendsnel. Bedrijven moeten flexibel kunnen inspelen op de markt, maar dat is in Europa vrijwel onmogelijk.” Hoewel hij het belang van bescherming aan de onderkant van de arbeidsmarkt erkent, vindt hij dat er voor de technologische sector andere regels zouden moeten gelden.
Vis uit ook kritiek op het beleid van de Nederlandse overheid. Hoewel er veel gesproken wordt over het belang van een kenniseconomie, blijven concrete maatregelen uit. Volgens hem zorgt dit ervoor dat kennistalent en innovatieve bedrijven het land verlaten. Hij vreest dat de recente roep om strengere regels rondom arbeidsmigratie de concurrentiepositie van Nederland verder zal verzwakken.