Belgen zijn vandaag de dag rijker dan ooit. Uit recente kwartaalcijfers van grote vermogensbeheerders blijkt dat de portefeuilles van welgestelde klanten recordhoogten bereiken. Maar wat maakt hun strategie zo succesvol? Hoe onderscheiden zij zich van de gemiddelde spaarder? En belangrijker nog: welke lessen kunnen anderen hieruit trekken om hun eigen financiële positie te versterken? Drie ervaren vermogensbeheerders, Katrin Eyckmans, Joke Reynaerts en Isabelle Verhulst, delen hun inzichten tegenover HLN over hoe de rijkste Belgen hun vermogen laten groeien.

Zo laten de rijkste Belgen hun vermogen groeien

Eén van de belangrijkste eigenschappen van vermogende investeerders is dat zij niet denken in kortetermijnwinsten, maar in langetermijnstrategieën. Dat lijkt voor de hand liggend, maar is toch vrij essentieel. Zij begrijpen dat de financiële markten schommelingen kennen en laten zich niet leiden door paniekverkopen bij koersdalingen. In plaats daarvan richten ze zich op duurzame investeringen die over de jaren heen stabiele rendementen opleveren.

Een gediversifieerde portefeuille is daarbij essentieel. Dit betekent dat hun kapitaal wordt verspreid over verschillende sectoren en activaklassen, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en private equity. Hierdoor verkleinen ze het risico en maximaliseren ze de kans op een stabiel rendement.

Investeren in kwalitatieve activa

Vermogende Belgen zetten hun geld vooral in op kwalitatieve activa, zo blijkt. Ze investeren niet zomaar in bedrijven, maar kiezen ondernemingen met een sterk groeipotentieel, een bewezen strategie en een stabiele balans. Daarnaast wordt er steeds vaker gekeken naar duurzaamheid. Investeren in bedrijven met een ESG-profiel (Environmental, Social & Governance) wordt niet alleen als ethisch verantwoord beschouwd, maar blijkt op lange termijn ook een slimme financiële zet.

Ook vastgoed speelt een belangrijke rol in de beleggingsstrategie. Naast residentieel vastgoed richten zij zich op commercieel vastgoed en vastgoedfondsen. Waar de gemiddelde belegger zich vaak zelf waagt aan de beurs, schakelen vermogende particulieren professionele vermogensbeheerders in. Zij laten zich adviseren door experts die hun portefeuille beheren en optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat hun investeringen strategisch worden aangepast aan economische trends.