Je wilt graag een nieuwe badkamer, dat weet je, maar hoe pak je dit nou aan? Een renovatie is een groot ding, maar met de juiste planning en voorbereiding maak je het jezelf een stuk eenvoudiger. Graag delen we enkele belangrijke stappen en tips met je om je te helpen bij het hele proces, zonder dat je er al te veel stress van krijgt.

Begin met een realistisch budget

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat kost een badkamer? Daar kunnen we niet echt een kant-en-klaar antwoord op geven. Het hangt namelijk van behoorlijk wat zaken af. Zoveel mensen, zoveel wensen. Waar de ene persoon graag een bad wil, is de ander wellicht enthousiast over een inloopdouche. Verder hangt het er ook nog vanaf of je de renovatie helemaal zelf wilt gaan doen, of dat je het uit handen geeft aan een aannemer. Denk in ieder geval goed na over een realistisch budget en zorg dat er altijd een beetje extra is voor onvoorziene omstandigheden. We hebben het dan over zaken zoals verborgen waterschade of noodzakelijke aanpassingen aan de leidingen. Het is verstandig om altijd een buffer van ongeveer 10-15% van je totale budget apart te zetten voor deze onverwachte uitgaven. Zo weet je zeker dat er gewoon doorgewerkt kan worden en je niet langer zonder badkamer zit dan nodig.

Vergelijk offertes van verschillende aannemers

Elke aannemer heeft zijn eigen tarief en werkwijze, dus het loont om meerdere offertes aan te vragen voordat je een beslissing neemt. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de ervaring en reputatie van de aannemers. Een goede manier om betrouwbare aannemers te vinden is door aanbevelingen te vragen, bijvoorbeeld aan vrienden, familie of buren die recentelijk een soortgelijke renovatie hebben laten uitvoeren. Ook kun je online heel veel vinden! Zet uiteindelijk de kosten voor de aannemer ook op de eerder genoemde lijst zodat je ook hier weet hoeveel geld je er uiteindelijk aan kwijt bent.

Maak een lijst van benodigdheden en werkzaamheden

Het maken van een gedetailleerde lijst is altijd aan te raden en dient meteen als een leidraad. Begin altijd met grote uitgaven zoals tegels, sanitair (toilet, douche, bad), wastafels en meubels. Hierna kun je verdergaan met kleinere benodigdheden zoals gereedschap, accessoires (handdoekrekken, spiegels) en eventuele decoraties. Natuurlijk kun je ook een aannemer vragen om mee te denken, zodat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Plan de renovatie in fases

Het opdelen van het project in fases kan helpen om alles overzichtelijker te maken. Werk je met een aannemer, dan zal deze het ook op deze manier aanpakken. Op deze manier weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Door stapsgewijs te werken, kun je ook beter inspelen op eventuele problemen die zich voordoen. Als er bijvoorbeeld iets misgaat bij het installeren van nieuwe leidingen, heb je nog niet geïnvesteerd in dure tegels die mogelijk moeten worden verwijderd. Het maken van een duidelijke planning is belangrijk bij elk renovatieproject, dus ook bij de jouwe.