De Britse man Adrian Bayford, die in 2012 de EuroMillions-loterij jackpot van £ 148 miljoen (ongeveer € 172 miljoen) won, heeft besloten zijn luxe leven grotendeels achter zich te laten. De voormalige postbode verlaat zijn monumentale landhuis in Cambridgeshire en gaat samen met zijn verloofde Tracey Biles, een ambulanceverpleegkundige, wonen bij zijn 80-jarige moeder.

Britse man die € 172 miljoen won bij loterij verlaat landhuis om weer bij zijn moeder te gaan wonen

Bayford trekt in bij haar in een bescheiden vierkamerwoning, een huis dat hij ooit speciaal voor haar kocht. Volgens bekenden verlangt de 54-jarige Brit naar het rustige leven van vóór zijn loterijwinst. “Hij wil terug naar hoe het was, voordat hij superrijk werd,” aldus een vriend in gesprek met de Britse krant The Sun.

De woning die multimiljonair Bayford achter zich laat – het statige Horseheath Lodge – heeft hij jarenlang bewoond. Het gaat om een Georgisch landgoed met zeven slaapkamers, stallen en 189 hectare grond. Het huis werd ooit voor £ 6,5 miljoen gekocht, maar staat al drie jaar te koop zonder succes. Inmiddels is het landgoed zichtbaar in verval geraakt: de stallen zijn overwoekerd met onkruid en delen van het terrein tonen duidelijke tekenen van achterstallig onderhoud.

Voor Bayford hangt aan het huis een reeks negatieve herinneringen. Hij woonde er met zijn toenmalige vrouw Gillian, met wie hij in 2012 het winnende lot kocht. Kort na hun grote winst liep het huwelijk op de klippen. Ook latere relaties en verlovingen eindigden in dit huis. “Het is een plek vol verdrietige herinneringen,” aldus een bekende van de familie. “Hij houdt van Tracey en zijn moeder. Het is logisch dat ze nu voor een nieuwe start kiezen – samen.”

Onvervulde dromen

Na zijn jackpotwinst probeerde Bayford zijn rijkdom op verschillende manieren in te zetten. Zo plantte hij een wijngaard, opende een Airbnb en organiseerde rockfestivals op zijn landgoed. Zijn meest ambitieuze project was een educatief kinderpretpark, gericht op duurzaamheid en natuurbeleving. De plannen kregen echter forse tegenwind van omwonenden en lokale bestuurders, die vreesden voor verkeersoverlast en wateroverlast. Twee weken na de ingediende bezwaren trok Bayford zijn bouwaanvraag in.

Na het winnen van de loterij stond het echtpaar Bayford volop in de schijnwerpers. Ze kregen wekelijks tientallen bedelbrieven toegestuurd. Ondanks hun filantropische intenties besloten ze vooral binnen de familie en vriendenkring te schenken, en een deel ging naar goede doelen. De druk van de bekendheid bleek echter funest voor hun huwelijk. Gillian vertrok naar Schotland, en het contact met haar familie verwaterde.