Iedere wagen die Bugatti van de band laat rollen wordt uitvoerig getest op een professioneel circuit, waar de indrukwekkende Bolide absoluut geen uitzondering op is. Dit model van het van origine Franse automerk is immers enkel voor het circuit bestemd en zal op de openbare weg dus helaas nooit gespot worden. De ontwikkeling van de Bugatti Bolide bevindt zich al in de eindfase, waarin een grondige eindinspectie en diverse testen op het circuit in plaatsvinden. De auto beschikt over een vermogen van monsterlijk formaat: 1.600 pk, wat betekent dat Bugatti een hele goede autocoureur heeft moeten inhuren om de circuittesten op Circuit de Mirecourt in Frankrijk zonder enige schades te laten slagen. Op deze plek testte de autofabrikant al vaker nieuwe wagens, waarbij veelal imposante prestaties werden gerealiseerd.

De Bugatti Bolide is op het Franse Circuit de Mirecourt verschenen

We hebben lang moeten wachten op de eerste glimp van de Bugatti Bolide, maar op dit moment bevindt de pijlsnelle kar zich daadwerkelijk op Circuit de Mirecourt in Frankrijk, waar de eindfase van de ontwikkeling wordt doorlopen. Hoewel we er gerust op kunnen vertrouwen dat de gloednieuwe creatie van het Franse automerk aan alle eisen voldoet, wordt de Bolide stevig op de proef gesteld op dit circuit. De eindfase van de realisatie van de wagen bestaat uit een tweetal onderdelen, elk gericht op verschillende aspecten rondom prestatie. Allereerst wordt de sportauto ‘ingereden’ door een professionele autocoureur. Het is daarbij van belang dat de coureur de wagen leert kennen en op gematigde snelheid leert hoe de auto reageert op het gas, de remmen en de besturing. Stel dat de rem niet (goed) werkt, hoeven de tests op hoge snelheid immers al helemaal niet te worden gedaan, dat zal desbetreffende autocoureur ongetwijfeld beamen. Er worden remtesten gedaan op verschillende snelheden die beginnen bij 50 kilometer per uur en stap voor stap oplopen tot maar liefst 250 kilometer per uur, zodat het remsysteem geleidelijk op gang kan komen. Daarbij wordt tegelijkertijd gelet op onregelmatige en vreemde geluiden. Gespecialiseerde technici doen daarom diverse inspecties in de pits tussen de remproeven door. Met de tests die de Bolide ondergaat op het circuit, onderstreept Bugatti zijn oog voor details en perfectie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BUGATTI (@bugatti)

Gesimuleerde racesituaties drijven de Bolide tot het uiterste

De tweede fase van de test die Bugatti aan de Bolide voorlegt op Circuit de Mirecourt, richt zich voornamelijk op de topprestatie van de auto. Hierbij houdt het automerk zich aan zeer strikte veiligheidsprotocollen, al weten de coureurs die deze proeven uitvoeren heus wel waar ze mee bezig zijn. Afijn, deze autocoureurs rijden intensieve ronden op het Franse circuit, zodat technici de temperatuur van de banden, remmen en versnellingsbak in de gaten kunnen houden. Zo wordt de Bugatti Bolide langzaam maar zeker tot het uiterste gedreven, zoals dat na de definitieve lancering van het model vermoedelijk wel vaker zal gaan gebeuren. Verder houdt het inspectieteam verschillende versnellings- en starttesten, waarbij de zogenaamde ‘launch control’ een belangrijke rol speelt. Zo worden racescenario’s gesimuleerd en mogen de coureurs de snelheid zelfs opschroeven tot zo’n 300 km/u. Tussen de proeven door wordt de Bugatti Bolide stilgezet langs het circuit, zogeheten koelintervallen, zodat de remmen en de motor keurig onder de maximumtemperatuur blijven. Alles moet kloppen, dat mag wel duidelijk zijn.

“Om de Bolide aan de strenge kwaliteitsnormen te laten voldoen, is onze relatie met Circuit de Mirecourt van onschatbare waarde”, zo laat Philippe Grand weten, de kwaliteitsdirecteur van Bugatti. Dat geldt overigens niet alleen voor deze raceauto, want het Franse automerk bracht wel meer automodellen naar dit spectaculaire circuit om diverse proeven te kunnen doen. We kunnen wel stellen dat mede hierdoor de meest iconische sportwagens op de markt zijn verschenen, wat de verwachtingen omtrent de Bolide positief stelt. “Ons team heeft een uitermate strenge kwaliteitscontrole op deze extreme auto toegepast, waarbij we niets minder dan perfectie accepteerden”, voegt Grand eraan toe. Of de Bugatti Bolide alle proeven heeft doorstaan is niet duidelijk. Wellicht moet er her en der nog iets worden aangepast en bijgesteld, maar al met al lijkt de sportauto zo goed als klaar om aan de start te verschijnen.