Wat begon als een ogenschijnlijk onschuldige vertrouwensband tussen een Vlaamse klusjesman en een teruggetrokken erfgename, groeide uit tot één van de meest spraakmakende erfeniskwesties in België. De podcast Het Fortuin Carlier, van de Vlaamse journalist Erik Raspoet en podcastmaker Achille van Ingelgem, duikt in de opmerkelijke geschiedenis van hoe een eenvoudige Duitse boer uit Essen plotseling multimiljonair werd.

Duitse boer wordt in één klap multimiljonair nadat hij fortuin erft van Antwerpse oliemagnaat

Het verhaal begint bij Hector Carlier, oprichter van het succesvolle oliebedrijf Petrofina, dat begin 20e eeuw uitgroeide tot een Belgische tegenhanger van Shell. Carlier vergaarde een enorm vermogen, woonde op een statig kasteel en kreeg samen met zijn vrouw drie kinderen. Na zijn dood in 1946 erfden zijn vrouw en kinderen het fortuin. Wat volgde was een leven van afzondering: zijn dochters Marie-Antoinette en Amalia leefden als kluizenaars op het domein De Boterberg in Kalmthout, omgeven door luxe, maar in sobere omstandigheden.

In die setting duikt boer Pol N. op, een lokale pachter die klusjes deed voor de zussen en langzaamaan hun vertrouwen won. Hij werd hun chauffeur, ondersteunde hen met praktische zaken en kreeg op den duur ook zeggenschap over hun financiën. Volgens de makers van de podcast zou hij, samen met zijn vrouw, een geraffineerde machtspositie op hebben gebouwd binnen het huishouden.

Schikking

Toen Amalia in 2001 overleed en Marie-Antoinette alleen achterbleef, werd zij steeds afhankelijker van Pol N. en zijn entourage. In 2007 overleed ook zij, waarna bleek dat haar testament vlak voor haar dood was aangepast. In het document, opgesteld door een door Pol ingeschakelde notaris, werd de volledige erfenis van € 210 miljoen toebedeeld aan de Koning Boudewijnstichting. Die moest vervolgens de helft doorsluizen naar een klein groepje vertrouwelingen, waaronder Pol N. en zijn zoon Stan. De wijziging van het testament leidde tot ophef en juridische dreiging vanuit familieleden in Brazilië. Uiteindelijk kwam het tot een schikking waarbij de familie alsnog een deel van de erfenis kreeg.

De podcast over de geruchtmakende zaak beluisteren doet u hier.