Wat begon in een textielfabriek in Hengelo groeide uit tot één van de grootste supermarktketens in de Verenigde Staten. Het familiebedrijf Meijer, goed voor een jaaromzet van ruim $ 21 miljard, heeft diepe Nederlandse wortels. Aan het roer staat vandaag de dag de Amerikaanse miljardair Hank Meijer (73), kleinzoon van een Nederlandse opa en Twentse textielarbeider, en inmiddels topman van een onderneming met bijna 300 megasupermarkten.

Amerikaanse miljardair dankt zijn fortuin aan Nederlandse opa

De geschiedenis van miljardair Meijer gaat terug naar het begin van de twintigste eeuw. Hendrik Meijer, geboren in Twente, werkte als jonge jongen bij de Stork-textielfabriek. De zware omstandigheden en het gebrek aan toekomstperspectief brachten hem ertoe in 1907 de oversteek naar Amerika te maken. Na een moeizame start vond hij uiteindelijk zijn draai in Greenville, waar hij een kapperszaak begon. Die zaak breidde hij later uit tot een kruidenierswinkel – het begin van wat zou uitgroeien tot de supermarktketen Meijer, vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Vandaag de dag is Meijer een begrip in het Amerikaanse Midwesten. Het bedrijf introduceerde als een van de eersten het concept van ‘one stop shopping’, waarbij klanten terechtkunnen voor boodschappen, kleding, elektronica en meer – allemaal onder één dak. Met vestigingen in vijf staten en ruim 70.000 medewerkers is Meijer uitgegroeid tot een economische en culturele pijler in de regio.

Vermogen van $ 7 miljard

Hank Meijer, die het familiebedrijf leidt, beschouwt zichzelf als bewaarder van een bijzondere erfenis. Hij benadrukt het belang van de familiegeschiedenis en bewaart nog steeds tientallen brieven die zijn grootouders elkaar schreven tussen 1907 en 1912. Deze correspondentie vormt de basis voor de NTR-documentaireserie Landverhuizers, waarin het migratieverhaal van de familie Meijer centraal staat.

Hoewel Forbes zijn persoonlijke vermogen op zo’n $ 7 miljard schat, blijft Hank nuchter onder die cijfers. Volgens hem is een groot deel van het vermogen ondergebracht in een familie trust en dus niet direct beschikbaar. Zijn betrokkenheid bij het bedrijf is nog altijd groot, mede omdat hij zijn kinderen – waaronder een tweeling van 17 – het belang van toewijding en verantwoordelijk leiderschap wil bijbrengen.