Tegen middernacht zal een groot gedeelte van de Nederlanders triomfantelijk met een geheven glas champagne en wellicht een oliebol het nieuwe jaar ingaan. Maar daar komt nog één object bij kijken; het Oudejaarslot. Ieder jaar weer kijken er miljoenen met een hoopvolle blik naar de trekking, om vervolgens teleurgesteld het verscheurde lot in de prullenbak te gooien. Dat wekt de vraag op; hoe groot is de kans dat jij de Oudjaarstrekking wint?

Oudjaarstrekking

Deelnemen aan de Oudjaarstrekking van de Staatsloterij is voor veel landgenoten een traditie op zichzelf geworden. Terwijl we eigenlijk met z’n allen weten we dat de kans nihil is dat we er met de buit vandoor gaan. Voor de Oudjaarstrekking van afgelopen jaar werden er maar liefst 6,3 miljoen loten verkocht. Een snelle rekensom, maakt uit dat de kans op winst ligt op 1 op 6,3 miljoen, in losse cijfers 0,00000016.

Win je tegen alle verwachtingen in toch de hoofdprijs, dan krijg je dit jaar 30 miljoen euro op je rekening, belastingvrij. Maar je hebt ruim drie keer meer kans om in Nederland getroffen te worden door de bliksem, die kans is namelijk 0,0000005. Dus, succes.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Staatsloterij (@staatsloterij)

“We zijn geneigd om kansen te hoog in te schatten”, vertelt journalist en econoom Mathijs Bouman tegen RTL Nieuws. “Dat doen we bij loterijen, maar bijvoorbeeld ook bij het afsluiten van overbodige verzekeringen.”

“Dat principe is hetzelfde: we worden bang of lekker gemaakt met een bepaald vooruitzicht en vergeten naar de kansberekening te kijken. Op het gebied van kansrekening zijn we heel dom, dat kunnen we heel slecht. Dan vallen we terug op ‘magisch denken’. Even op de dobbelstenen blazen voordat je gooit of je loten kopen bij een winkel waar al meerdere prijzen zijn gevallen.”

“Precies op dat gebrek aan kennis over statistiek springen loterijen handig in. De kans dat iemand die prijs wint is 100 procent, echt, iemand gaat hem winnen. Maar de kans dat jij hem gaat winnen is bijna nul.”

Opspraak

In het verleden bleek dat de gang van zaken niet altijd zuivere koffie te zijn. Oktober 2007 kwam de Staatsloterij in opspraak toen bleek dat niet alleen de jackpot, maar ook alle prijzen van de lagere getale getrokken werden uit de circa 20 miljoen beschikbare loten, niet alleen aan de daadwerkelijke verkochte 3 miljoen loten.