Het is je droom: het kopen van een supercar. We geven je geen ongelijk. Cruisen in een Ferrari 812 GTS door de Italiaanse Stelviopas, terwijl de wind door je haren raast, is ook een fantastisch gevoel. Het is dan ook niet de bedoeling om met dit artikel je stoutste dromen in duizend stukjes te typen, maar dit zijn realistische nadelen die je ongetwijfeld als koper mee gaat maken.

1. Onderhoudskosten

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen met het grootste nadeel: onderhoud. Een supercar moet per definitie al dik meer dan een ton kosten, terwijl je aan de onderhoud door de jaren heen minstens zoveel kwijt bent. Denk dus even goed na voordat je in zee gaat met zo’n illustere sportwagen.

2. Formaat

Loopt je welvaarstbuikje zo nu en dan iets uit de hand? Dan ga je het lastig krijgen in zo’n nauwe cockpit. Ongeacht hoe jong en fit je bent, het is moeilijker om bijna op de weg te gaan zitten en jezelf op te tillen elke keer dat je in en uit de auto stapt.

Peter Gillis deed al zijn Porsche weg, vanwege het feit dat hij zichzelf er amper meer in kon manoeuvreren. Daarnaast zijn de deuren ook niet vergevingsgezind. Sommigen zijn al buitengewoon moeilijk om de deuren te openen, laat staan als je op een krappe parkeerplek staat.

3. Tanken

Je kan veel zeggen over de hedendaagse supercars, maar duurzaam zijn ze niet – met uitzondering van de nieuwste hybride supercars (zoals de Porsche 918 Spyder) hebben de meeste supercars een slecht brandstofverbruik.

4. “Foto please!”

Kijk niet raar op als mensen om de haverklap foto’s van je auto maken. Misschien vind je dat niet zo erg, totdat je zelf ook vaak voor de lens terecht komt. Niet iedereen is daar van gediend, dus houd ook rekening met de reacties van buitenaf.

Meestal zal je je gevleid voelen, maar op een slechte dag kan het ook een behoorlijk irritatiefactor zijn. Kijk dus even goed om je heen voordat je in je neus peutert terwijl je wacht op een stoplicht.

5. Golddiggers

Dit geldt haast voor alle materialistische bezettingen – groot en klein. Zodra mensen merken dat je welvaart uitstraalt zijn ze er als de kippen bij. Vaak zijn dit verkeerde types die alleen geld in jou zien. Dit gezelschap mensen vallen onder de verzamelnaam ‘golddiggers’. Tuurlijk is aandacht leuk, maar op de lange termijn zuigen dit soort types je helemaal leeg. Die mag je zelf interpreteren.

6. Op z’n staart trappen

De snelheidslimiet in Nederland is 100 km/h. Dus om je de topsnelheid van rond de 250 km/h te bereikenn, zal je toch echt richting de Autobahn moeten. Ga niet al te lang, want ook bagageruimte is niet iets waar een supercar mee uitblinkt.

7. Zichtveld

Als je de overstap maakt van een SUV, zal je flink moeten wennen aan je zichtveld. Ook al heb je een mooie grote voorruit, zit je erg laag bij de grond waardoor je niet al te ver vooruit kunt kijken. Het zicht aan de achterkant en zijkanten is altijd een uitdaging bij de meeste supercars met middenmotoren.

Supercar

Maar de meeste dingen zul je waarschijnlijk wel voor lief nemen. Er zijn natuurlijk talloze redenen om wél een supercar te komen. Daar komen we binnenkort nog op terug, dus houd onze website in de gaten.