Mswati III werd in 1986 gekroond tot koning van Swaziland, terwijl hij toentertijd nog maar nét legaal zou mogen drinken in Nederland. Hij werd zelfs de jongste regerende monarch ter wereld op dat moment. Net zoals diverse andere Afrikaanse landen is zijn bevolking straatarm en gaan de hoge piefen er vandoor met de macht en het geld. King Mswati III is sinds zijn ambt alles behalve monogaam gebleven en kocht in 2019 19 Rolls-Royces voor zijn 15 vrouwen. Officieel zijn het er twaalf, omdat de koning pas met een vrouw trouwt wanneer zij hem een kind heeft geschonken, tot die tijd wordt het als een verloofde gerekend.

Koning van Swaziland koopt arsenaal aan Rolls-Royces, terwijl de bevolking in armoede leeft

Een schatting is dat 28% van de bevolking werkloos is en 63% onder de armoedegrens leeft, terwijl nog eens 40 % HIV-positief schijnt te zijn. Een maand vóór de aankoop waren er nog stakingen in het land wegens de abnormaal lage salarissen en de verdeeldheid in het land. Zoals gebruikelijk gaf de koning geen gehoor en besloot hij naar verluidt $ 24,4 miljoen uit te geven aan een vloot luxewagens. De koning kost het land zelfs meer geld dan onderwijs en gezondheidszorg tezamen.

Het is ook een hele opgave van jewelste om 25 kids naar school te vervoeren en als koning zet je ze uiteraard niet in het openbaar vervoer, mocht dat überhaupt aanwezig zijn. De 19 Rolls-Royces werden destijds toegevoegd aan zijn bestaande collectie vervoersmiddelen, twintig Mercedes S 600 Pullmans, diverse BMW’s (waaronder een BMW X6) en zijn twee privéjets, zo meldt de Nigeriaanse tak van The Guardian.

Die privéjets veroorzaakte, logischerwijs, ook forse ophef in het land. Toen de koning van het straatarme Swaziland een privéjet van $ 50 miljoen wilde bestellen, stak het parlement daar een stokje voor en de colonne aan BMW’s zorgde er ook voor dat de inwoners de straat opgingen om te protesteren.

Levering van de Rolls-Royces

De Rolls-Royces werden opgemerkt door een Zuid-Afrikaanse journalist, die een korte video wist te schieten omtrent het spektakel.

Hij poste het beeldmateriaal op Twitter, waarbij hij wist te vermelden dat er vier vrachtwagens geladen werden met zo’n 20 Rolls-Royces, waaronder één Cullinan. Later bevestigde het Ministerie van Informatie dat deze luxeauto’s inderdaad bestemd waren voor de koning van Swaziland, maar met name voor zijn legioen aan vrouwen en kinderen. We leven in een vreemd en oneerlijke wereld…

Verschil tussen arm en rijk (in Afrikaanse landen) wordt almaar groter

Veel regeringen lopen achter bij het nakomen van hun toezeggingen in het kader van het anticorruptieverdragen in diverse landen in Afrika. Toen het Verdrag van de Afrikaanse Unie inzake het voorkomen en bestrijden van corruptie (AUCPCC) in 2003 door de Assemblee van de Afrikaanse Unie werd aangenomen, leek dit een enorme stap in de juist richting van het oplossen van de corruptieproblemen van het continent. Vandaag hebben 44 van de 55 lidstaten het verdrag geratificeerd, maar hoe het er in de praktijk voorstaat, is niet te pijlen.

Geld witwassen én doorsluizen, corruptie, wapenverkoop en stroperij zijn nog altijd orde van de dag in een overgroot deel van deze landen. Swaziland vormt daarop geen uitzondering. Keer op keer zorgt de koning voor ophef, maar de situatie lijkt helaas niet te veranderen.