Wij van Pure Luxe vinden het jacht NORD, van scheepswerf Lürssen, één van de meeste imposante jachten. Maar de Duitse botenbouwers hebben meerdere indrukkende schepen die deel uitmaken van hun vloot. Maak kennis met Azzam, het langste jacht ter wereld.

Azzam is 180 meter lang

Azzam is gebouwd in Bremen, opgeleverd in 2013 en houdt nog altijd het record voor het langste jacht ter wereld. Er zitten momenteel meerdere projecten in de pijplijn die deze lengte zullen overtreffen, maar vooralsnog mag Azzam rechtmatig met de eer strijken.

De buitenkant is geheel wit met een gestroomlijnd ontwerp dat bedoeld is om Azzam kleiner te laten lijken dan ze in werkelijkheid is. De bouw van het nautische project nam meer dan vier jaar in beslag en 4.000 mensen werkten samen in totaal 6 miljoen uur om het te voltooien.

Op de boeg is een groot helikopterplatform beschikbaar voor gasten om in stijl aan te komen en te vertrekken en het jacht heeft te allen tijde ten minste één helikopter. Het achterdek is gereserveerd voor een ruim zwemplateau, hoewel Azzam geen beachclub op deze locatie heeft liggen zoals veel andere schepen van haar omvang.

Eigenaar van het superjacht

Opmerkelijk is dat het interieur is bedacht door de Franse ontwerper Christophe Leoni die verrassend weinig ervaring heeft met het ontwerpen van superjachten. Echter heeft hij eerder gewerkt aan de privéwoningen en verschillende paleizen van de eigenaar: Khalifa bin Zayed Al Nahyan, president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Abu Dhabi.

Aan boord zijn verschillende luxe faciliteiten aanwezig zoals een fitnessruimte, een spa, verschillende zwembaden,  jacuzzi’s en een schoonheidssalon aan boord.  Het laatstgenoemde zou uitermate unieke zijn en tevens een van de grootste die ooit op een privéjacht is gebouwd. De meest recente informatie suggereert dat het superjacht 36 gasten en meer dan 80 bemanningsleden verwelkomen, waarbij de gigantische eigenaarssuite zich over meerdere kamers uitstrekt.

Volgens meerdere bronnen heeft Al Nahyan er in totaal $ 600 miljoen voor afgetikt. Een koud kunstje voor een leider van een olierijk land met een geschat vermogen van $ 15 miljard.