Wie met zijn beroep veel geld wil verdienen, zal waarschijnlijk een studie hebben gevold omtrent financiën, medicijnen, rechten, etc. Aangezien we ons in een kenniseconomie bevinden en veel hoogopgeleiden hebben, zullen we tekort mensen krijgen die dingen met hun handen doen. Zoals ambachtelijke beroepen in de bouwsector, maar daaronder vallen ook loodgieters.

Loodgieter zijn is uiterst lucratief

Vooral dat laatstgenoemde zit met een schaarste, waardoor diegenen die nu het beroep uitoefenen veel voor hun werkzaamheden kunnen vragen. Loodgieters zijn daarnaast noodzakelijk om lekkages en verstoppingen te verhelpen, maar ook het aanleggen, onderhouden en repareren van bijvoorbeeld waterleidingen, rioleringen en verwarmingsinstallaties.

Beginnende loodgieters komen in de meeste gevallen terecht in salarisschaal F in de cao van een technisch installatiebedrijf, zegt Albert Kuiper, FNV-bestuurder Metaal. Met nul functiejaren komt dat neer op € 2.466 euro per maand bruto voor een 38-urige werkweek. Dat geldt voor beginnende loodgieters, zij met ervaring kunnen rekenen op een hoger percentage van zo’n 15 tot 20%. “Tarieven van 100 tot 120 euro per uur zijn geen uitzondering”, vult hij aan.

Na zeven functiejaren kan je letterlijk en figuurlijk opschalen naar schaal E als F. Dat is de max, waarmee respectievelijk € 2.686 en € 2.883 bruto mee te verdienen valt. Om hier een schepje bovenop te doen, kan een loodgieter zich verder specialiseren, iets wat volgens Kuiper volop gestimuleerd wordt

Hoogst haalbare

Zij die zich begeven in de hoogste tred, schaal G, die meer toezicht houden dan standaard loodgieterswerk, kunnen hun eigen uurprijzen bepalen. Beginnende bij € 2.667 en als hoogtepunt € 3.080 (waar je dus zeker 15% bij op kunt tellen in de praktijk).

Ook een winstuitkering kom je volgens Kuiper veel tegen. Overwerktoeslagen kunnen daarnaast flink oplopen, van 25 procent opslag in de eerste twee uur tot 50% daarna en 100 procent in het weekend of in de nacht, maar dat laatste komt zelden tot nooit voor. “Bovendien bouw je in loondienst een goed pensioen op bij PMT (Pensioenfonds Metaal en Techniek, red)”, zegt Kuiper.

Werkzekerheid

Daarbij is het een vak met veel werkzekerheid: iedereen heeft eens in de zoveel tijd wel een loodgieter, en gezien ook dankzij nieuwe nieuwe installaties moet je als loodgieter echt wel weten waar hij of zij mee bezig is. “Aan de ene kant zijn er te weinig loodgieters, aan de andere kant wordt er zo snel geïnnoveerd dat er nauwelijks tegenop valt te bijscholen.”

Dat er een tekort is aan dit soort vakmensen, bleek al in 2019 uit het rapport ‘Moeilijk vervulbare functies’ uit 2019, van het UWV-Werkbedrijf. Aangezien er massaal huizen worden gebouwd, vanwege dat andere tekort, zijn er vakbekwame mensen nodig, maar het aanbod is gering.

“Een beginnende loodgieter verdient in Amsterdam nu al meer dan een bekende jurist”

Kuipers vindt het dus terecht dat hier een riante vergoeding tegenover staat, net als trendwatcher Adjiedj Bakas. Hij zegt in de podcast The Next Move onder meer dat ambachtelijke beroepen beter bestand zijn tegen ‘robotisering’ dan andere banen. “Een beginnende loodgieter verdient in Amsterdam nu al meer dan een bekende jurist. En dat is terecht, het is werk dat niet door een computer kan worden overgenomen.”

Het gemiddeld startsalaris van een starter in de juridische sector ligt ongeveer tussen de €2.500 en €2.800 bruto per maand, wat dus al gauw wordt overtroffen door een loodgieter.