Het is echt mogelijk. Vanaf nu kunt u een futuristische vliegende motorfiets kopen. De Xturismo, zoals de machine heet, is al te verkrijgen in Japan, maar na de onthulling op de Detroit Auto Show wordt deze vanaf volgend jaar ook in de Verenigde Staten verkocht. De vliegende motorfiets is een regelrechte droom voor Star Wars-liefhebbers.

Shuhei Komatsu, ontwerper van de Xturismo

De Japanner Shuhei Komatsu was van jongs af aan al groot fan van Star Wars. In het bijzonder was hij liefhebber van de zogeheten ‘landspeeders’, wat nogal een tegenstrijdige naam is voor de vliegende motorfietsen, maar goed. Toen hij ouder werd besloot hij er zelf één te maken, zo vertelt hij tegen Detroit News.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door XTURISMO™️ (@xturismo_official)

Samen met zijn eigen bedrijf Aerwins Technologies, dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en creëeren van onbemande drones, presenteerde hij zijn plan voor het vliegende object op de Detroit Auto Show. De Xturismo, die voorzien is van een benzine-hybride Kawasaki-motor, zou ondanks zijn gewicht van zo’n 300 kilogram maximaal 40 minuten in de lucht kunnen blijven hangen.

Al verkocht in Japan

Zoals gezegd wordt de Xturismo al verkocht in Japan, waar hij onder de categorie voertuig valt. U heeft daarom geen brevet of vergunning nodig om het apparaat te mogen besturen. Komatsu verklaart dat hij hoopt dat de Amerikaanse regering hetzelfde zal doen.

Xturismo

In tegenstelling tot andere drones is de Xturismo voorzien van allerlei veiligheidsmaatregelen en sensoren om bijvoorbeeld botsingen te voorkomen. Iets wat voor die prijs ook wel mag. De topsnelheid van de vliegende motorfiets bedraagt zo’n 100 kilometer per uur. De normale burger zou de hoverbike kunnen gebruiken voor recreatiedoeleinden, voor overheidsinstanties zou hij bijvoorbeeld handig kunnen zijn om toezicht te houden of het inspecteren van infrastructuur.

Prijskaartje

U dient echter wel zeer diep in de buidel te tasten. Voor de prijs van een gemiddeld huis van € 777.000 kunt u zich zomaar even een Star Wars-held wanen. Mocht u geen zin hebben in een dergelijk bedrag; vanaf 2025 hoopt Komatsu een kleiner exemplaar van zo’n € 50.000 te introduceren.