Om het als voetballer tot de beste clubs te schoppen, moet u beschikken over een aantal kwaliteiten, zoals doorzettingsvermogen, karakter, kwaliteit én wellicht zelfkennis. De Fransoos Grégoire Akcelrod voldoet aan geen van die punten, maar toch heeft hij bij zo’n 19 topclubs gespeeld, waaronder de Bulgaarse topclub CSKA Sofia, waar hij een contract met een maandsalaris van € 15.000 per maand ondertekende.

Grégoire Akcelrod deed zich voor als speler van Paris Saint-Germain

De wieg van Grégoire Akcelrod stond in de buitenwijk Saint-Germain-en-Laye en op jonge leeftijd ontdekte hij een passie voor voetbal. Net als zovelen droomde hij van een toekomst in de voetballerij, maar dat bleek hopeloos te zijn, omdat hij was simpelweg niet goed genoeg was. Maar dat liet hem niet tegenhouden. Hij had er alles voor over om zijn droom om prof te worden te verwezenlijken.

“Ik speelde mijn eerste wedstrijd voor mijn vader toen ik 10 jaar oud was. Het was als de Champions League-finale voor mij. We speelden tegen een goed team en verloren met 4-0. Toen we op de terugweg in de auto zaten, zei hij: ‘Greg, ik ben zo overstuur. Jij bent zo slecht. Jij bent zo lui. Ik wil je niet meer op een voetbalveld zien.”

Het begon allemaal met Paris Saint-Germain. Hij kende een van de verkoopmedewerkers daar en via die connectie kon hij Parc des Princes binnenkomen. Hij liet een spelersshirt bedrukken met zijn achternaam en met voorbedachte rade liet hij wat foto’s van zichzelf maken. Zelf voetbalde hij ondertussen wel degelijk bij PSG, maar in het amateurelftal. Allemaal onderdeel van zijn ‘meesterplan’.

PSG

Thuis flanste hij een aantal nep-nieuwsberichten in elkaar, waaronder een zogenaamde transfer naar Real Madrid, en plaatste die op zijn website. Omdat internet indertijd voor velen iets nieuws was en alleen topspelers een website hadden, geloofde men de berichten. Vervolgens stuurde hij zijn nep-cv naar meerdere clubs, waaronder Chelsea, Manchester City en Arsenal. Het leverde hem een proeftijd op bij Swindon Town, die hem niet besloten aan te nemen, terwijl hij wél twee keer trefzeker was.

Driejarig contract aangeboden door CSKA Sofia

Tijdens een training werd hij, samen met twee ploeggenoten, benaderd door iemand van de Bulgaarse club CSKA Sofia. De voetbalmakelaar bood hem een contract van drie jaar aan met een maandsalaris van € 15.000. Hij ging in op het aanbod en omschreef het als een “droom die uitkwam”. De langgekoesterde wens was uitgekomen en was naar eigen zeggen een beloning na negen jaar hard werken.

Nog vóór zijn officiële presentatie hadden fans van de club echter in de smiezen dat er iets niet helemaal klopte. Toen het uitlekte dat hij een bedrieger was, ontplofte het nieuws in zowel Bulgarije als in Frankrijk. Zijn beste vriend besloot zelfs het contact met hem te verbreken.

Pro à tout prix

Zijn droom viel in duigen. Althans, dat leek aanvankelijk zo, maar dit was pas de start. Volgens zijn eigen website is Akcelrod de “enige voetballer ter wereld die op proef ging bij 22 professionele clubs”. Hij speelde naar verluidt in 19 landen en op 5 continenten. Akcelrod is het tegenovergestelde van mediaschuw en in januari van 2021 verscheen een boek over zijn opmerkelijke verhaal, getiteld ‘Pro à tout prix’, Frans voor ‘Prof ten koste van alles’.

De zogenaamde neef van allon d’Or- winnaar George Weah.

Hoewel het een opmerkelijk verhaal is, is het vaker voorgekomen dat iemand is aangenomen op basis van geruchten. Laten we Ali Dia als voorbeeld nemen. De Senegalese voetballer bakte er helemaal niets van, maar wist toch een profcontract te behalen bij de Engelse topploeg Southampton, omdat de toenmalige coach, Graeme Souness, kreeg te horen dat hij de neef van de Liberiaanse Ballon d’Or- winnaar George Weah zou zijn.

Weah, sinds 2018 de president van Liberia, vertelde Souness dat Dia zijn neef was en zowel voor Paris Saint-Germain als 13 maal voor zijn land was uitgekomen. Daar klopte geen cent van en binnen enkele minuten in zijn eerste wedstrijd, tegen Leeds United, viel hij finaal door de mand. Hij werd gewisseld door de geblesseerde clubicoon Matt Le Tissier , maar werd aan het einde van de match zelf ook nog richting de bank geroepen. Le Tissier zei: “Hij rende over het veld als Bambi op ijs. Het was erg gênant om te zien.”

Twee weken later werd zijn contract ontbonden, maar de aandacht die hij vergaarde leverde hem wel een kans op bij Port Vale in het Engelse Stoke-on-Trent, waar hij tweemaal scoorde in een reservewedstrijd tegen Sunderland. Later vertrok hij naar Gateshead en sloot zijn carrière vervolgens af bij Spennymoor United. The Times nam hem op in hun lijst van de “50 slechtste voetballers aller tijden”.