Veel landen in de wereld hebben een minimumloon vastgesteld. Dit om te voorkomen dat mensen te weinig betaald krijgen voor het werk dat geleverd wordt. Iedereen moet immers zien rond te komen in hun land van het geld dat ze verdienen. Uiteraard geldt over het algemeen de regel dat meer ontwikkelde landen duurder zijn om te wonen, dus ook een hoger minimumloon hebben dan andere landen. Laten we een kijkje nemen naar de hoogste en laagste minimumlonen ter wereld.

Het laagste minimumloon ter wereld

VisualCapitalist heeft het minimumlonen van 67 landen in kaart gebracht. Hierbij gaat het om een bruto maandsalaris van een fulltime baan en bij de meting zijn cijfers van januari 2023 gebruikt.

Het land dat onderaan de lijst staat is Nigeria. Daar krijgen de mensen per maand $ 68 bruto. In Nederland kan men daar net hun internetrekening van betalen, maar in Nigeria komen ze daar wel iets verder mee. Echter is het niet genoeg om daar huur van te betalen.

Volgen Numbeo zijn de kosten om in Nigeria te wonen liggen tussen de $ 556 en $ 1434. Daarnaast geven ze aan dat de gemiddelde kosten van een alleenstaand persoon daar maandelijks rond de $ 492,21 is, zonder huur gerekend. Oftewel, Nigeria is niet een ideale plek om van een minimumloon te moeten leven.

Minimumloon

Ook landen als India, de Filipijnen, Vietnam en Wit-Rusland staan laag op de lijst. Echter is het minimumloon in de meeste lage lonenlanden niet genoeg om huur te kunnen betalen, dus normaal leven in die landen kan pas zodra er meer dan het minimumloon wordt verdient.

Het hoogste minimumloon ter wereld

Laten we meteen doorgaan naar de andere kant van het spectrum. Inwoners van Luxemburg kunnen rekenen op het hoogste minimumloon ter wereld. Daar is het minimumloon met 9,2 % gestegen ten opzichte van afgelopen jaar. Op dit moment ligt het minimum daar op € 2.089,75 bruto per maand. Maar ja, het leven in Luxemburg is dan ook alles behalve goedkoop. De huur van een appartement zit al gauw tussen de € 1.300 en € 2.100 per maand. Verder zitten de gemiddelde kosten voor één persoon rond de € 954. Met alle basiskosten gedekt kunnen mensen dus nét aan van het minimumloon leven in Luxemburg.

Minimumloon

Hoogste minimumlonen ter wereld – VisualCapitalist

Op de tweede plaats in de lijst vinden we Australië, waar men $ 2.022 bruto per maand verdient. De huur van een appartement zit daar tussen de $ 1.100 en $ 1.650 per maand. De gemiddelde kosten voor één persoon zitten op $ 1057. Het leven wordt daar 12,6 % duurder geschat dan Nederland. Makkelijk om daar van het minimumloon te leven is het dus ook niet.

Waar staat de VS op de lijst? Die staat op nummer acht, met een bruto maandsalaris van $ 1.550. Dat terwijl het minimumloon ten opzichte van 2022 met wel 12 % is gestegen. Ondertussen weten we ook dat de Verenigde Staten een duur land is om te leven, wat Numbeo nogmaals bevestigd. Daar rekenen ze voor één persoon gemiddeld $ 1073 per maand zonder huurkosten.

Opmerkelijk is dat het minimumloon van landen als Cyprus en Argentinië maar liefst 100 % omhoog is gegaan ten opzichte van vorig jaar. In Cyprus ligt het minimumloon momenteel op $ 854 en Argentinië heeft een minimumloon van $ 336 per maand.

Minimumloon in Nederland

Nederland staat op de derde plaats van hoogste minimumloon ter wereld. Zeker een plaats om trots op te zijn, al is het ook zeker nodig dankzij de inflatie die ons land de laatste tijd heeft moeten doorstaan. Volgens VisualCapitalist ligt ons minimumloon op de € 1719,99, maar zijn deze cijfers hoogstwaarschijnlijk opgenomen vóór de toename van het minimumloon wegens de inflatie. Op dit moment ligt het minimumloon voor mensen vanaf 21 jaar op € 1.934,40 per maand bruto. Bij een werkweek van 40 uur verdient men gemiddeld gezien zo’n € 11,16 per uur.

Volgens Numbeo liggen onze huurkosten tussen de € 900 en € 1.500 per maand (zeker als er particulier gehuurd wordt) en komen de maandelijkse kosten voor één persoon gemiddeld op de € 913.  Het is in Nederland dus een stuk rendabeler om te leven van het minimale loon dan andere landen. Daar mogen wij met ons kleine, zeurderige kikkerlandje toch best tevreden mee zijn.