Hanneke Smits, een naam die al jarenlang synoniem staat voor financiële expertise en invloed, trekt de stekker eruit. De 57-jarige Nederlandse, die zich opwerkte tot de top van BNY Investment Management, heeft aangekondigd eind dit jaar haar positie te verlaten en het Londense kantoor aan de Theems vaarwel te zeggen. Na vier jaar van aanzienlijke groei bij BNY IM, met een indrukwekkende instroom van 6% in het afgelopen jaar, lijkt Smits te vinden dat het tijd is voor een nieuwe fase in haar leven. In haar functie heeft ze maar liefst $ 2000 miljard aan vermogen in haar bezit.
Nederlandse Hanneke Smits heeft maar liefst $ 2000 miljard aan vermogen in haar bezit
Smits begon haar reis met BNY IM op Queen Victoria Street, een rol waarin ze de Nederlandse pensioenfondsen vertegenwoordigde en de groei van het bedrijf stuwde. In die functie heeft ze maar liefst $ 2000 miljard aan vermogen in beheer. Haar vertrek betekent dat Jose Minaya haar rol in september zal overnemen, waarmee een nieuw hoofdstuk begint voor zowel Smits als het bedrijf. Smits, die oorspronkelijk uit Utrecht komt en haar carrière begon met studies aan Nyenrode Business University, heeft een indrukwekkend cv opgebouwd. Van haar vroege dagen als management trainee bij Philips in Hongkong tot haar rol als hoofd beleggingen bij Adams Street Partners, Smits heeft de financiële wereld in Londen flink beïnvloed. Iets wat haar 35 jaar lang lukte.
Bijna drie decennia na haar start in de branche, waarbij ze wereldwijd hoofd werd van BNY IM en $ 17,7 miljard winst boekte, besluit Smits nu dat het tijd is voor pensioen, iets wat dit eind dit jaar zal worden ingewilligd. Voor haar carrière bij BNY IM was ze CEO van Newton Investment Management, waar ze verantwoordelijk was voor $ 53 miljard aan activa.
Deze succesvolle zakenvrouw van $2000 miljard in beheer hangt na 35 jaar rekenmachine aan wilgen https://t.co/aBBtTbi0s8 pic.twitter.com/r4vfT3cd28
— DFT (@dft) August 7, 2024
Naast haar zakelijke successen heeft Smits zich ook ingezet voor diversiteit in de financiële sector. Ze leidde de 30% Club, een initiatief gericht op meer diversiteit in de door mannen gedomineerde Londense financiële wereld. In 2015 richtte ze Londen Level20 op om vrouwen in topposities te krijgen, en ze steunde tegelijkertijd jongeren uit achterstandswijken in Londen.
Pensioen
Haar beslissing om met pensioen te gaan wordt geen verandering van koers richting een nieuwe carrière. Smits heeft duidelijk gemaakt dat ze geen nieuwe banen of verantwoordelijkheden op het oog heeft, zo vertelt ze aan De Telegraaf. In plaats daarvan zal ze haar tijd waarschijnlijk besteden aan haar passies, zoals koken, waar ze inspiratie zocht bij Ottolenghi en Nigel Slater. Ze beschouwt het hakken van groenten bijna als een vorm van therapie.
In Zuidwest-Londen, waar ze woont, vindt ze tevens tijd om te golfen en tennis te spelen. Smits heeft vaak haar Britse echtgenoot geprezen, een voormalige golfprofessional, die sinds de geboorte van hun derde kind een grote rol in het huishouden heeft gespeeld. Het lijkt erop dat haar pensioen niet alleen een einde aan een carrière markeert, maar ook een kans om meer tijd door te brengen met het gezin en de dingen te doen die ze leuk vindt.