In Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk is een bestuurder zijn Bugatti Chiron, met een waarde van ruim € 3 miljoen, kwijtgeraakt na een ernstige snelheidsovertreding. De Oostenrijkse autoriteiten hanteren sinds kort strenge wetgeving waarbij voertuigen in beslag worden genomen bij extreme snelheidsovertredingen. In dit geval overschreed de bestuurder de toegestane maximumsnelheid met meer dan 70 kilometer per uur.

Bestuurder in Oostenrijk rakt Bugatti Chiron van € 3 miljoen kwijt na flinke snelheidsovertreding in centrum van Wenen

De overtreding vond plaats op de Ringstrasse in Wenen, een bekende boulevard die het historische centrum omringt. De bestuurder, een 38-jarige Oostenrijker, reed volgens politierapporten 123 kilometer per uur, terwijl de toegestane snelheid slechts 50 kilometer per uur bedroeg. De flitspaal nabij het parlementsgebouw registreerde de overtreding, waarna de politie direct ingreep.

Toen de bestuurder werd aangehouden, beweerde hij dat de Bugatti niet van hem was, maar van een vriend. Dat maakte voor de autoriteiten echter geen verschil; de wagen werd ter plaatse in beslag genomen en weggesleept. Daarnaast verloor de bestuurder zijn rijbewijs, zoals de wet voorschrijft bij dergelijke overtredingen.

Strenge Oostenrijkse wetgeving tegen snelheidsovertreders

Oostenrijk heeft de laatste jaren de regels flink aangescherpt om gevaarlijk rijgedrag te bestrijden. Sinds 2024 geldt dat een snelheidsovertreding van meer dan 80 kilometer per uur in de stad of meer dan 90 kilometer per uur buiten de stad leidt tot directe inbeslagname van het voertuig. Voor recidivisten geldt inbeslagname al bij 60 kilometer per uur te hard in stedelijke gebieden en 70 kilometer per uur buiten de stad. De geconfisqueerde auto kan vervolgens door de overheid worden geveild, waarbij 70% van de opbrengst naar een verkeersveiligheidsfonds gaat en de rest naar de betrokken gemeente. Deze regelgeving is gebaseerd op soortgelijke wetten in Denemarken, Zwitserland en Italië. In Denemarken wordt een voertuig bijvoorbeeld al langer door de politie geconfisqueerd als er extreem te hard wordt gereden, ongeacht wie achter het stuur zit.

Opmerkelijk genoeg bleek de Bugatti Chiron niet eigendom van de bestuurder, maar van een andere persoon. Dit zorgde ervoor dat de auto uiteindelijk niet door de autoriteiten werd geveild. De rechtmatige eigenaar kon het voertuig de dag na de inbeslagname alweer ophalen, na het betalen van de wegsleepkosten.