Tesla bevindt zich momenteel in een turbulente periode op de beurs en in de publieke opinie. Het aandeel van de Amerikaanse autofabrikant is sinds zijn piek enkele maanden geleden met meer dan 45% gedaald en ging donderdag opnieuw stevig in het rood op Wall Street. De financiële impact op CEO Elon Musk is enorm: volgens zakenblad Forbes heeft hij sinds december al $ 116 miljard aan vermogen verloren.
Elon Musk heeft sinds december $ 116 miljard
Ondanks de forse verliezen blijft Elon Musk een van de rijkste personen ter wereld, met een geschat vermogen van $ 345 miljard. Een aanzienlijk deel daarvan zit in Tesla-aandelen. Musk bezit meer dan 410 miljoen aandelen, wat overeenkomt met ongeveer 13% van het bedrijf en een waarde vertegenwoordigt van ongeveer $ 166 miljard. Toch wordt hij steeds vaker geconfronteerd met kritiek, zowel van aandeelhouders als van het publiek. Een belangrijke reden voor de dalende waarde van Tesla wordt toegeschreven aan Musks groeiende politieke betrokkenheid. Zijn steun aan Donald Trump en omstreden uitspraken op sociale media hebben geleid tot negatieve reacties. Vooral zijn vermeende flirt met extreemrechts en de controversiële uitlatingen over bepaalde ideologieën hebben Tesla geen goed gedaan.
📉 Fuck Around and Find Out: Musk Has Lost More Than $100B Since December as Tesla Gives Up Trillion-Dollar Company Status Amid Sell-Offhttps://t.co/3gJ7NbSR0m
— Tom Santos (@tommysantos14) March 6, 2025
De politieke standpunten van Musk blijven niet zonder gevolgen. In de Verenigde Staten heeft een beweging genaamd ‘Tesla Takedown’ zich gevormd, waarbij demonstranten protesteren tegen Tesla en de invloed van Musk. Deze protesten hebben geleid tot blokkades bij Tesla-showrooms, leuzen en spandoeken met teksten als ‘Verbrand een Tesla, red de democratie’, een oproep via internet om Tesla-aandelen te verkopen en de opkomst van anti-Musk bumperstickers. Hoewel het onduidelijk is hoeveel impact deze acties hebben op de werkelijke verkoopcijfers, staat vast dat Tesla’s reputatie schade oploopt.
Verkoopdaling in Europa en China
Naast de politieke controverse speelt ook een sterke daling in de verkoop Tesla parten. Met name in Europa en China zijn de cijfers zorgwekkend. In Duitsland lag de verkoop van Tesla-auto’s deze week 75% lager dan een jaar eerder, terwijl de markt voor elektrische voertuigen als geheel juist 31% groeide.
Ook in China, één van Tesla’s belangrijkste markten, kende het merk een flinke terugval. In februari leverde Tesla 30.688 voertuigen, een daling van 49% ten opzichte van dezelfde maand in 2024. Concurrent BYD, de Chinese fabrikant van elektrische en hybride voertuigen, verkocht daarentegen 318.000 auto’s, wat een groei van 161% op jaarbasis betekent. De financiële cijfers van Tesla bevestigen de moeilijke periode. Eind januari presenteerde het bedrijf zijn jaarresultaten, die beneden verwachting bleken. De nettowinst over 2024 bedroeg $ 8,4 miljard, een daling van 23% vergeleken met 2023 en een afname van 40% ten opzichte van het recordjaar 2022, toen Tesla nog een winst van $ 14,1 miljard boekte.