De beurzen kleurden deze week opnieuw diep rood en dat liet zich voelen, zelfs bij de allerrijksten. Elon Musk, de rijkste man ter wereld, zag zijn vermogen op één dag met maar liefst $ 30 miljard, om precies te zijn zo’n $ 29 miljard, slinken. Toch lijkt de Tesla-topman daar niet wakker van te liggen.

Elon Musk ziet vermogen in één klap met $ 30 miljard dalen

Dat Elon Musk zo’n enorme som verloor, is grotendeels te wijten aan de koersval van Tesla. Maandag kelderde het aandeel met ruim 15%, een verlies dat dinsdag slechts gedeeltelijk werd goedgemaakt. Volgens beursanalist Tom Simonts van KBC Securities was dit deels te verwachten, vertelt hij tegen Het Nieuwsblad: “Tesla noteerde na de verkiezing van Trump tegen een recordprijs, maar het bedrijf kan dat optimisme niet waarmaken. De verkoop in zowel Europa als de Verenigde Staten loopt terug. Dat komt mede door Musks controversiële imago, maar ook door de toenemende concurrentie van traditionele autofabrikanten als Volvo en nieuwkomers als het Chinese BYD.” Musk verloor sinds december al zeker $ 150 miljard.

Omdat Musk zelf ongeveer 13% van de Tesla-aandelen in handen heeft, deelt hij direct in de klap. Toch blijft zijn fortuin indrukwekkend: ondanks het verlies wordt zijn vermogen nog steeds geschat op ongeveer $ 301 miljard, zo becijferde persbureau Bloomberg. Hiermee behoudt hij zijn koppositie in de Bloomberg Miljardair Index, gevolgd door Jeff Bezos en Mark Zuckerberg.

De kracht van SpaceX

Wat Musk overeind houdt, is de enorme waarde van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX. Simonts legt uit: “Musk heeft zijn portefeuille al lang gediversifieerd. Zijn grootste belang zit nu in SpaceX, waarvan hij 42% bezit. Bij de laatste kapitaalronde werd het bedrijf op ongeveer $ 350 miljard gewaardeerd. SpaceX heeft nauwelijks concurrentie. De raketten zijn efficiënter en tot wel twaalf keer goedkoper dan die van NASA. Zelfs recente tegenslagen, zoals de ontploffingen bij testlanceringen, doen niets af aan de waardering.” Ook Starlink, het satellietnetwerk dat wereldwijde internetdekking biedt, draagt bij aan zijn fortuin. Simonts noemt het “een positie zoals Tesla die jaren geleden had.”

Net zoals bij Bezos en Zuckerberg bestaat Musks fortuin grotendeels op papier. “Hoeveel Musk werkelijk op zijn bankrekening heeft, weten we niet,” zegt Simonts. “Maar zelfs als dat ‘maar’ 5 miljard dollar is – nog geen 2 procent van zijn vermogen – kan hij daar prima van leven.”