Een herhaling van zetten, maar de goudprijs heeft vrijdag een nieuw recordniveau bereikt van boven de $ 3.000 per troy ounce (31,1 gram) vanwege de losgebroken handelsoorlog. De stijging past in een bredere trend van toenemende vraag naar goud, veroorzaakt door economische onzekerheid en handelsspanningen die voortkomen uit het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Beleggers vrezen dat de aangekondigde importheffingen zullen leiden tot een wereldwijde handelsoorlog en mogelijk zelfs een recessie in de Verenigde Staten.

Goudprijs stijgt opnieuw naar recordhoogte door aanhoudende spanningen rondom handelsoorlog

Door de handelsspanningen en dalende aandelenkoersen wenden investeerders zich tot goud als veilige belegging. De Amerikaanse aandelenmarkten hebben aanzienlijk ingeleverd: de S&P 500-index, die op 19 februari nog een recordhoogte bereikte, is inmiddels met meer dan 10% gedaald. Traditioneel wordt goud als een stabiele investering beschouwd in tijden van economische onzekerheid, wat de recente koersstijging verklaart. In februari werd nog de destijds recordsom van $ 2.901 per troy ounce bereikt.

Vrijdag steeg de goudprijs in Singapore tot ruim $ 3.004 per troy ounce, waarmee de prijs in één week met ongeveer 3% is toegenomen. Analisten verwachten dat de opwaartse trend doorzet. De Macquarie Group, een Australische investeringsbank, voorspelde deze week zelfs een piek van $ 3.500 in het tweede kwartaal van dit jaar.

Veilige haven in onzekere tijden

Naast handelsspanningen speelt ook de Amerikaanse inflatieontwikkeling een rol in de stijgende goudprijs. De recente inflatiecijfers bleken lager dan verwacht, wat speculaties voedt dat de Federal Reserve in de nabije toekomst de rentetarieven zou kunnen verlagen. Lagere rentepercentages maken goud aantrekkelijker als investering, omdat het edelmetaal geen rente oplevert en bij een dalende rente concurrerender wordt ten opzichte van andere beleggingen zoals staatsobligaties.

De handelsspanningen lijken voorlopig niet te verdwijnen. Donald Trump dreigde deze week met een invoerheffing van 200% op alcoholische dranken uit de Europese Unie, tenzij Brussel de heffingen op Amerikaanse whiskey intrekt. Daarnaast bevestigde hij dat de deze week ingevoerde staal- en aluminiumtarieven niet zullen worden teruggedraaid.  Vanaf 2 april voert de VS bovendien wederkerige tarieven in op landen die Amerikaanse producten hebben belast met importheffingen. Deze maatregelen zorgen voor onrust op de wereldwijde financiële markten en drijven beleggers steeds vaker richting veilige activa zoals goud.