In het doorgaans rustige Bloemendaal speelde zich donderdag een opmerkelijke gebeurtenis af: de gedwongen verkoop van een iconische historische villa, Landgoed Endymion. Na een langdurig juridisch conflict tussen de eigenaar en de hypotheekverstrekker kwam het uiteindelijk tot een executieverkoop. De politie en een slotenmaker moesten eraan te pas komen om toegang tot de villa te verschaffen.

Magnifiek landgoed Endymion in Bloemendaal levert gedwongen € 7,5 miljoen op

Endymion is niet zomaar een villa. Het statige landhuis, gelegen aan de rand van het centrum in Bloemendaal en grenzend aan een bosgebied, straalt rust en grandeur uit. Vanachter het hoge stalen hek zijn de witte gepleisterde gevel, het leistenen dak en de klassieke zuilen zichtbaar. Maar dat is slechts het begin. Foto’s die online circuleren tonen een riante tuin, compleet met een groot bijgebouw. In totaal beschikt het pand over maar liefst 780 m² woonruimte. In 2019 werd het landhuis al eens te koop aangeboden voor ruim € 7,5 miljoen, maar een koper werd destijds niet gevonden. Sindsdien is het pand onbewoond gebleven en raakte het verwikkeld in een complex juridisch geschil.

De kern van het conflict draait om de beslissing van de eigenaar om de villa op papier te splitsen in 64 appartementen — een zet die de hypotheekverstrekker niet accepteerde. Na jaren van juridische strijd werd uiteindelijk besloten tot een executieverkoop van landgoed Endymion. Donderdagmorgen verschaften een deurwaarder, de politie en een slotenmaker zich toegang tot de villa. Behalve een vastgoedbewaker was het landgoed verlaten. De politie had weinig om handen, behalve wellicht het uitschrijven van parkeerboetes voor de rijen luxeauto’s die waren geparkeerd door geïnteresseerden op de kijkdag.

Grote belangstelling voor een exclusief monument

De animo om een glimp op te vangen van het rijksmonument was groot. Veilinghuis Troostwijk liet uiteindelijk zestig mensen toe voor een bezichtiging, maar buiten verzamelde zich een nog grotere groep nieuwsgierige Bloemendalers. Speculaties over het lot van de villa deden volop de ronde. Makelaar Paul Wijkhuizen van Van der Schaaf en Kooijmans mocht namens een geïnteresseerde cliënt wel naar binnen. Hij trof een pand aan dat ondanks de jaren zonder bewoning nog steeds in uitstekende staat verkeerde: “Ik heb foto’s uit 2019 gezien, en ik kan zeggen dat het er nog net zo prachtig uitziet. De tuin is wat overwoekerd, maar binnen is alles tiptop. Het huis ademt Jugendstil, met grote kamers en indrukwekkende details. Dit is echt een woning uit het allerhoogste segment.”

Toch is het kopen van Endymion geen eenvoudige opgave. De koper moet zich niet alleen door de juridische wirwar rond het pand worstelen, maar ook rekening houden met het onderhoud van zo’n monumentale woning. Hoge kozijnen, een spierwitte gevel en een uitgestrekte tuin vol grote bomen: het onderhoud vergt niet alleen toewijding, maar ook diepe zakken. De vermeende 64 appartementen bleken volgens Wijkhuizen en Richard Dieteren van Vastgoedveilingen slechts een juridische truc van de eigenaar om het de hypotheekverstrekker lastig te maken. Bovendien is een dergelijke verbouwing bij een rijksmonument absoluut niet toegestaan. “Zo’n huis kopen is één,” concludeert Wijkhuizen, “maar er wonen en het onderhouden is vers twee.” Of Endymion uiteindelijk onder de hamer komt, is nog maar de vraag. Vaak worden executieveilingen op het laatste moment afgeblazen als partijen achter de schermen alsnog tot een akkoord komen.