Ze leefde in alle bescheidenheid, droeg dag in dag uit dezelfde kleding en had weinig op met materiële luxe. Toch bleek de 93-jarige Twentse vrouw Ottoline Visser-Stokhuijzen, een ogenschijnlijk eenvoudige bewoonster van een flat in Delden, na haar overlijden in juni 2023 een stille multimiljonair. Ze liet maar liefst € 10 miljoen na aan vier Nederlandse universiteiten en schonk haar appartement aan het Leger des Heils.

93-jarige Twentse vrouw blijkt na overlijden opeens multimiljonair te zijn en schenkt miljoenen

Ottoline woonde jarenlang in een appartement aan De Hagenborch, tegenover station Delden, in Twente. Haar leven leek alledaags: geen opvallende auto’s, geen uitbundige etentjes, en meubels die decennia oud waren. Toch wist vrijwel niemand dat achter deze sobere levensstijl een aanzienlijk vermogen schuilging. Zelfs haar naaste buren waren verrast toen bekend werd hoeveel zij naliet.

Het vermogen van Ottoline kwam voort uit haar familiegeschiedenis. Haar grootvader was de oprichter van uitgeverij Samsom, later opgegaan in het beursgenoteerde Wolters Kluwer. De aandelen die zij van haar familie erfde, hield ze jarenlang vast. Dankzij stijgende beurskoersen en jaarlijkse dividenden groeide het bescheiden pakket aandelen uit tot een fortuin. In plaats van het te gebruiken voor luxe-uitgaven, schonk ze tijdens haar leven al tonnen aan verschillende onderwijsinstellingen, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven.

Ottoline’s leven werd gekenmerkt door eenvoud en discipline, geworteld in haar geloof. Als lid van de Nederlandse Gereformeerde Kerk geloofde ze sterk in verantwoordelijkheid en soberheid. Het idee om rijkdom te tonen of in luxe te leven, paste niet in dat wereldbeeld. Wat ze wel belangrijk vond, was het ondersteunen van wetenschap en onderwijs – middelen die volgens haar konden bijdragen aan meer begrip en verbinding in een verdeelde samenleving.

Miljoenen naar universiteiten

Zelf had ze geen kinderen, maar haar idealen reikten ver. Jarenlang werkte ze als onderwijzeres in binnen- en buitenland, waar ze samen met haar echtgenoot, een ingenieur in de wegen- en waterbouw, onder meer in Canada en het Midden-Oosten verbleef. De thema’s waar ze zich maatschappelijk op richtte – zoals migratie en sociale cohesie – waren daardoor niet alleen theoretisch, maar ook persoonlijk.

Na haar overlijden werd duidelijk dat ze haar appartement had geschonken aan het Leger des Heils. De miljoenen gingen naar de universiteiten van Tilburg, Wageningen, Amsterdam (VU) en Twente.

Het verhaal doet denken aan een Franse miljonair die na zijn overlijden ook € 10 miljoen na liet, ditmaal aan een gemeente waar hij zelf nog nooit was geweest.

De 93-jarige vrouw bleek na haar overlijden multimiljonair te zijn

Bron: Ibrahim Boran