Cryptovaluta dalen massaal in waarde en de aandelenbeurs ligt er niet bepaald florissant bij. Het is dus niet verwonderlijk dat de gemoedstoestand van beleggers slechter is dan in de afgelopen 30 jaar. Professionele investeerders hebben een deel van hun beleggingen flink zien inzakken en hun centen simpelweg zien verdampen. Tja, daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van. Uit een peiling is bovendien gebleken dat men beslist niet positief gestemd is als het gaat over de toekomst van de wereldeconomie. De verwachtingen van professionele fondsbeheerders uit de beleggingssector zien de populaire aandelen niet van de ene op de andere dag in waarde stijgen. Om minstens hun inleg terug te winnen, moeten beleggers dus nog een heleboel geduld opbrengen.
De gemoedstoestand van beleggers blijft alsmaar verslechteren
Een gespecialiseerde afdeling van de Bank of America doet regelmatig onderzoek naar de gemoedstoestand van beleggers. Daar worden 164 fondsmanagers voor ingeschakeld. Uit de meest recente peiling van de Bank of America is gebleken dat deze managers op dit moment echter niet zo positief gestemd zijn over de toekomst van de wereldeconomie. In de afgelopen 30 jaar was de gemoedstoestand van beleggers dus nooit zo laag als nu. Investeerders hebben de laatste maanden slechte tijden beleefd wat betreft hun financiële zaken en hebben weinig hoop op snelle verbetering. De waarde van de Amerikaanse S&P 500 beweegt nagenoeg mee met de gemoedstoestand van deze investeerders. Als dit aandeel veel geld waard is, blijken beleggers over het algemeen zeer positief naar de toekomst van hun aandelenportefeuille te kijken. Helaas is vrijwel geen enkel aandeel stabiel in waarde, zo ook de Amerikaanse S&P 500 niet. Wanneer dit populaire beleggingsmiddel een stevige waardedaling doormaakt, worden investeerders alsmaar depressiever.
Amerikaanse S&P 500-index staat 12% lager dan halverwege februari
De alsmaar verslechterende gemoedstoestand van grote beleggers is grotendeels te danken aan de verhoogde importheffingen in Amerika. President Donald Trump heeft het namelijk aanzienlijk duurder gemaakt om goederen vanuit Europa te halen, wat de wereldwijde handel uiteraard beslist niet ten goede komt. Begin april dit jaar vond er een heuse verkoopgolf van aandelen plaats. Dat betekent dat veel professionele investeerders hun verlies hebben genomen en hun fortuin flink hebben zien slinken. Op dit moment staat de Amerikaanse S&P 500-index, ondanks de ’tariefpauze’ van Donald Trump, maar liefst 12% lager dan halverwege februari dit jaar. Als we Business Insider moeten geloven, wordt er in het beroemde financiële district Wall Street reeds gesproken van een mogelijke recessie. De tariefverhogingen in Amerika kunnen er namelijk voor zorgen dat veel bedrijven hun producten duurder maken. De importheffingen worden dan dus doorberekend op de consument, terwijl ook de inflatie alsmaar lijkt toe te nemen. Dat zal de gemoedstoestand van beleggers niet bepaald positiever stemmen.
Handelsoorlog dwingt investeerders tot andere beleggingsvormen
De handelsoorlog zal voorlopig vermoedelijk niet afnemen, want Donald Trump lijkt voorlopig niets te willen veranderen aan de riante importheffingen. Naar verluidt zouden de importen van China met een schrikbarende 245% toenemen, maar vooralsnog is dat enkel een ‘dreigement’ vanuit het Witte Huis. Afijn, deze factoren maken het vrijwel onmogelijk om de handel wederom op gang te brengen, wat betekent dat de aandelen voorlopig niet naar hun oorspronkelijke waarde terug zullen stijgen. Professionele beleggers moeten dus andere middelen vinden om hun centen te vergaren. Daarom is het op dit moment enorm populair om te investeren in edelmetalen en exclusieve horloges. De prijzen van de horloges van Rolex blijven jaar na jaar stijgen en ook goud weet steeds weer een nieuwe recordprijs te bereiken. Een gouden Rolex lijkt daarom de ultieme uitweg voor teleurgestelde aandelenbeleggers.