LVMH, ’s werelds grootste producent van luxeartikelen, verkeert in zwaar weer. Onder leiding van de inmiddels 76-jarige Bernard Arnault zag het concern LVMH zijn beurswaarde het afgelopen jaar met ruim € 220 miljard dalen. Het aandeel verloor bijna de helft van zijn waarde sinds de piek in april 2023. Een combinatie van vraaguitval in China, politieke onzekerheid in de Verenigde Staten en interne kwetsbaarheden zet het imperium onder druk.
Bernard Arnault zakt weg in de miljardairslijst door slechte resultaten LVMH
Hoewel LVMH nog steeds een marktwaarde van circa € 85 miljard heeft en financieel gezond is – met een dalende schuldratio en een stijgende vrije kasstroom – maken beleggers zich zorgen. Niet alleen over de tegenvallende prestaties van merken als Dior en Moët Hennessy, maar vooral over het gebrek aan een helder opvolgingsplan voor Bernard Arnault. De CEO verlengde onlangs de leeftijdsgrens voor bestuurders van 80 naar 85, een signaal dat hij voorlopig niet van plan is om terug te treden.
Une première en 16 ans: la famille de Bernard Arnault n’est plus la plus riche de France (les propriétaires d’Hermès l’ont détrônée)https://t.co/Eqz7uH4y4q pic.twitter.com/kTCAHEgZU8
— BFMTV (@BFMTV) July 9, 2025
De interne structuur van LVMH draagt bij aan de complexiteit. Door decennia van overnames omvat het concern inmiddels 75 merken, van Louis Vuitton en Christian Dior tot Sephora en Tiffany & Co. Deze conglomeratenstructuur zorgt bij tegenwind voor extra zorgen onder beleggers, die spreken van een zogeheten “governance-korting”.
De problemen op de Aziatische en Amerikaanse markten spelen LVMH verder parten. In China neemt de vraag af door overheidsbeleid dat overmatige luxe ontmoedigt. Tegelijkertijd bedreigen Amerikaanse importheffingen de verkoop in een andere sleutelmarkt. Ondertussen heeft concurrent Hermès, met een eenvoudiger bedrijfsstructuur, LVMH ingehaald als meest waardevolle Franse bedrijf.
Enkele merken afgestoten
Om de focus te verscherpen zijn enkele merken inmiddels afgestoten. Toch blijven onderpresterende onderdelen, zoals Moët Hennessy en Dior, zorgenkinderen. Opvallend is dat twee van Arnaults kinderen – Alexandre bij Moët Hennessy en Delphine bij Dior – nu leidinggeven aan juist die divisies. Om rust te creëren, werd Stéphane Bianchi als plaatsvervanger van Arnault aangesteld. Zijn ervaring ligt in het begeleiden van familiebedrijven bij generatiewisselingen. Maar vooralsnog blijft Arnault stevig aan het roer, met een mentaliteit die hij zelf ooit samenvatte als: “Een bedrijf moet geleid worden alsof het over twaalf maanden niet meer bestaat.”

Bron: CNBC Television via YouTube