De familie Blokker heeft een langdurig en beladen conflict over het beheer van haar gezamenlijke vermogen beëindigd. Weduwe Els Blokker en haar twee zoons, Erwin en Mark, zijn tot een naar eigen zeggen ‘minnelijke regeling’ gekomen, waardoor het familiekapitaal – met een geschatte waarde van circa € 1 miljard – formeel is gesplitst. Daarmee komt ook een einde aan een juridische procedure bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Familie Blokker bereikt oplossing na rechtszaak over miljardenvermogen van familie

De drie aandeelhouders van de Nardinc Groep, het vehikel dat het familievermogen beheerde, geven in een gezamenlijke verklaring aan dat zij de ontstane situatie betreuren. “Zakelijke geschillen hebben geleid tot een zaak bij de Ondernemingskamer, wat nooit de bedoeling is geweest,” aldus de familie. Inmiddels is bij het hof verzocht de procedure te beëindigen. Over de inhoud van de schikking worden verder geen mededelingen gedaan.

Het geschil kwam vorig jaar aan het licht toen Els Blokker, weduwe van de in 2011 overleden zakenman Jaap Blokker, bij de rechter eiste dat haar zoons geen bestuursrol meer zouden vervullen binnen de Nardinc Groep. Volgens haar advocaat was sprake van “onaanvaardbaar gedrag” en waren de broers ongeschikt als bestuurders.

Lees ook: Zo rijk is de noodlijdende familie Blokker nog anno 2025

Dat was opmerkelijk, omdat Els Blokker eerder zelf had ingestemd met de benoeming van haar zoons als bestuurder. Haar bedoeling was destijds dat zij “kennis en ervaring zouden opdoen” met het beheren van het familiekapitaal, dat na het overlijden van Jaap Blokker deels uit de verkoop van het Blokker-concern voortkwam. De retailketen groeide onder leiding van Jaap en zijn broer Albert Blokker uit tot een internationaal concern, maar werd in 2019 verkocht aan de Mirage Retail Group. De winkelketen is inmiddels failliet, hoewel er nog enkele filialen geopend zijn.

Einde van een familiegeschil

De zaak was pijnlijk voor de buitenwereld, aangezien het hier ging om één van de bekendste ondernemende families van Nederland. Juridische geschillen binnen familiebedrijven zijn niet ongebruikelijk, maar een publiek conflict over vertrouwen en geschiktheid van familieleden ligt vaak gevoelig. Dat de familie nu zelf het initiatief neemt om het conflict buiten de rechtszaal op te lossen, wijst op een poging om verdere reputatieschade te voorkomen.

Welke Frank Botman een rol in dit alles heeft gespeeld is onbekend. De vertrouweling van de familie beschikt zelf ook over een behoorlijk vermogen.

Een filiaal van Blokker

Bron: NH Nieuws via YouTube