De goudprijs heeft in het eerste halfjaar van 2025 een nieuw record bereikt. Gemiddeld lag de prijs 37,5% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In april piekte de waarde zelfs rond de € 97.000 per kilo, wat voor veel Nederlanders aanleiding was om hun goud te verkopen. Tegelijkertijd is ook de interesse in goud als belegging verder gegroeid.
Goudprijs in één jaar met 40% gestegen, verkoop met 33%
Volgens Johan de Ruiter, CEO van Goudwisselkantoor, is het aantal transacties – zowel verkoop als inkoop – in Nederland met 28 procent gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2024, zo zegt hij tegen De Telegraaf. Daarbij valt vooral de stijging in de verkoop van beleggingsgoud (+33%) en zilver (+31%) op. Naast goud zijn ook andere edelmetalen, zoals platina, in trek.
Verkoop goud stijgt in één jaar met 33 procent, prijs gestegen met bijna 40 procent https://t.co/R9VranOwY9 pic.twitter.com/vTrFRMXbc3
— DFT (@dft) July 10, 2025
Een opvallend moment was juni, waarin normaliter een daling in de handel zichtbaar is. Dit jaar bleek juist het tegendeel: het aantal transacties lag 52% hoger dan in juni 2024, en zelfs hoger dan in mei van dit jaar. De reden? Een tijdelijke correctie in de goudprijs bood beleggers een gunstig instapmoment.
Lees ook: Goudprijs breekt opnieuw record: $ 3.500 per troy ounce
Achterliggende oorzaken
De wereldwijde vraag naar goud blijft groot. Diverse centrale banken vergroten hun goudreserves, wat de markt beïnvloedt. Daarnaast speelt het monetaire beleid van de Verenigde Staten een rol. Waar de Europese Centrale Bank haar rente verlaagde, hield de Amerikaanse Federal Reserve de rente in juni opnieuw gelijk.
Volgens De Ruiter zorgen de politieke en economische ontwikkelingen in de VS voor onzekerheid bij beleggers. Denk hierbij aan de recent ingevoerde importheffingen onder de regering-Trump, die inflatiedruk kunnen veroorzaken. Ook de forse toename van de Amerikaanse staatsschuld – mede door de nieuwe begrotingswet, de zogeheten ‘Big Beautiful Bill’ – zet de dollar onder druk. In tijden van onzekerheid kiezen veel beleggers voor goud als stabiele en waardevaste investering. Niet alleen als bescherming tegen inflatie of valutarisico’s, maar ook vanwege geopolitieke spanningen, zoals in Oekraïne en het Midden-Oosten.

Bron: Zlaťáky.cz