Oris presenteert met ongelooflijk veel trots z’n eerste bronzen horloge ter ere van het bijzondere leven van Carl Brashear, de eerste Afro-Amerikaanse Master Diver van de Amerikaanse Marine.

De Oris Carl Brashear Limited Edition is gebaseerd op de zeer succesvolle Oris Divers Sixty-Five en gedenkt een man die niet alleen de uitdagingen van zijn ras overwon, maar ook die van een lichamelijke handicap.

Brashear kwam in 1948 als 17-jarige jongen in dienst van de Marine, en hoewel hij ernstig gediscrimineerd werd op grond van zijn ras, slaagde hij in 1954 voor de zware duikopleiding. In 1966 verloor hij zijn linker onderbeen na een ongeluk tijdens een missie om een waterstofbom te bergen. Na een langdurige revalidatieperiode werd hij in 1968 de eerste geamputeerde duiker in de Amerikaanse Marine en behaalde in 1970 als eerste Afro-Amerikaan zijn Master Diver brevet.

Oris Carl Brashear Limited Edition PR 2015.tif

Na een indrukwekkende carrière van meer dan 30 jaar in de Marine, ging Brashear in 1979 met pensioen. Hij stierf in 2006 op de leeftijd van 75 jaar. Zijn bijzondere verhaal vormde de inspiratie voor de film Men of Honour uit 2000, waarin Brashear gespeeld werd door de Oscar-winnende acteur Cuba Gooding Jr

01 733 7720 3185-Set LS_sps.tif

Het horloge ter ere van Brashears leven en moedige aard is het allereerste Oris horloge dat vervaardigd is uit brons, een van nature verouderend materiaal dat in de jaren vijftig gebruikt werd voor duikhelmen. Het design van het horloge is gebaseerd op de Oris Divers Sixty-Five, maar heeft een diameter van 42mm. Brons is aanvankelijk licht en glanzend en wordt dan donkerder als het koperbestanddeel reageert met kooldioxide en vocht. Dit betekent dat elk van de beperkte oplage van 2000 stuks in de loop van de tijd een uniek patina zal ontwikkelen – én een unieke relatie met z’n eigenaar.

01 733 7720 3185-Set LS_cbs.tif

De in één richting draaibare lunette is eveneens van brons, met een verhoogde minutenschaal om duiktijden bij te houden. Een kenmerk dat herinnert aan een aantal duikershorloges uit de Oris archieven. De roestvrijstalen kastbodem toont Brashears helm en zijn zeer persoonlijke motto. Onder de donkerblauwe wijzerplaat tikt een automatisch mechanisch uurwerk en het horloge is waterdicht tot 100 meter.

01 733 7720 3185-Set LS_box.tif

De Oris Carl Brashear Limited Edition biedt een unieke gelegenheid om het eerste bronzen Oris horloge te bezitten, maar vooral ook om eer te bewijzen aan een man wiens overtuiging de loop van de geschiedenis veranderde en om de Carl Brashear Foundation te steunen. Een man van eer.