Mercedes-AMG heeft wederom een sportief model toegevoegd aan de C-Klasse modelserie: de nieuwe C 43 4MATIC Coupé. De ontwikkelingsteams in Affalterbach hebben een technologypakket samengesteld dat garant staat voor de bijzonder dynamische rijbeleving die kenmerkend is voor AMG: een 270 kW/367 pk sterke 3,0-liter V6-biturbomotor is gekoppeld aan de nieuwe 9G-TRONIC automatische transmissie, die voor snelle schakelacties zorgt. Samen met de vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC en de modelspecifieke ondersteltechnologie vormt dit de ultieme basis voor een hoge mate van rijdynamiek en een opwindende dwarsdynamiek. Zodoende doet de nieuwe C 43 4MATIC Coupé de merkslogan ‘Driving Performance’ in alle opzichten eer aan. 

16C30_31

Dynamisch is ook de groei die de bedrijfsfilosofie van Mercedes-AMG nastreeft. Zo wordt het aanbod continu uitgebreid met compleet nieuwe modellen. De nieuwe C 43 4MATIC Coupé is zodoende niet alleen een uitbreiding van de C-Klasse modelserie, het is ook de aftrap voor een geheel nieuwe reeks ‘43’-modellen die dit jaar gelanceerd zullen worden. De ‘43’-modellen beschikken over de kenmerkende AMG-genen waarop ook de GT- en de ‘63’-modellen vertrouwen. Sportwagentechnologie en autosportflair komen op deze ’43’-modellen beschikbaar voor een grotere klantenkring.

De 3,0-liter V6-biturbomotor levert indrukwekkende prestaties met zijn maximumvermogen van 270 kW/367 pk en maximumkoppel van 520 Nm: hij sprint vanuit stilstand in 4,7 seconden naar 100 km/h, de topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h. De nieuw ontwikkelde vooras, de aangepaste elastokinematica en de zeer nauwkeurige besturing leveren eveneens een grote bijdrage aan de dynamische rijbeleving.

16C30_32
AMG-specifiek: de 3,0-liter V6-biturbomotor

De nieuwe 3,0-liter V6-biturbomotor is onderdeel van de BlueDIRECT-motorenfamilie van Mercedes-Benz. Deze kenmerkt zich onder meer door een gewijzigde turbodruk, waardoor de ingenieurs van AMG het vermogen en het koppel konden verhogen en de motor het dynamische karakter en de flexibiliteit mee konden geven die passen bij AMG. Met een vermogen van 270 kW/367 pk en een koppel van 520 Nm creëert de V6-motor nieuwe normen in zijn segment. De NANOSLIDE®-coating op de cilindervoeringen wordt eveneens toegepast bij de Formule 1-motoren van MERCEDES-AMG PETRONAS. Deze robuuste en zodoende slijtagebestendige coating vermindert ook de wrijving, wat eveneens bijdraagt aan een hogere efficiëntie. De AMG-motor is te herkennen aan de rode aluminium accenten op de motorafdekplaat.

Korte schakeltijden, hoge efficiëntie: 9G-TRONIC 

De 9G-TRONIC automatische transmissie is specifiek afgestemd op het karakter van de Mercedes-AMG C 43 4MATIC. Met behulp van de modelspecifieke software konden de AMG-ingenieurs de schakeltijden van de negentraps automatische transmissie aanzienlijk reduceren. De mogelijkheid om in één keer meerdere versnellingen terug te schakelen maakt nog snellere tussensprints mogelijk, terwijl de tussengasfunctie die beschikbaar is in de rijprogramma’s ‘Sport’ en ‘Sport Plus’ voor een nog dynamischer rijgedrag zorgt. Ook in de standen ‘Eco’ en ‘Comfort’ wordt sneller geschakeld dankzij de nieuwe software.

Door een toets in de middenconsole in te drukken, kan de ‘Manual’ modus worden geselecteerd, waarna kan worden geschakeld met de stuurschakelpaddles. Daarbij blijft de transmissie in de gekozen versnelling, er wordt niet automatisch opgeschakeld bij het naderen van de toerenbegrenzer.

16C30_61

Gespierd en breed ogend: het exterieurdesign

De Mercedes-AMG C 43 4MATIC Coupé oogt net zo sportief als hij is, waardoor hij onmiddellijk herkenbaar is als AMG-model. Kenmerkende stylingfeatures zijn de AMG-styling en de specifieke lichtmetalen wielen. Ze benadrukken het progressieve karakter van het merk en het hoge prestatieniveau. De motorafdekplaat met rode aluminium accenten onderstreept de kracht van de nieuwe zescilinder biturbomotor.

De AMG-styling omvat de voorskirt met sportieve luchtinlaten met rooster en sierelement in zilverchroom, alsmede een achterskirt in diffusorlook met inzetstuk in mat iridiumzilver. De diamond grille is voorzien van pins in chroom, een lamel in hoogglanzend zwart en een AMG-logo. Daaronder zorgt de frontsplitter in zilverchroom ervoor dat de rijwind op optimale wijze naar de componenten wordt geleid die gekoeld dienen te worden.

Andere highlights zijn de buitenspiegels in zwart, de sierlijst aan de bovenkant van de portieren en ruitframes in hoogglanzend zwart, alsmede de twee verchroomde uitlaatsierstukken met spijl in het midden. Het nieuwe opschrift ‘BITURBO – 4MATIC’ op de voorspatschermen en de opschriften ‘AMG’ (links) en ‘C 43’ (rechts) op het kofferdeksel geven de identiteit van deze auto weer.

Optioneel is het nightpakket leverbaar dat donkergetint, warmtewerend glas vanaf de B-stijl omvat, een sierelement in de voorskirt in hoogglanzend zwart, een inzetstuk in diffuserlook in de achterskirt, alsmede uitlaatsierstukken in zwart met spijl in het midden.

De vijfspaaks lichtmetalen AMG-velgen, hoogglanzend zwart en glansgedraaid, vormen de finishing touch. Aan de voorzijde hebben ze de maat 7,5 x 18 met 225/45 R 18-banden, terwijl op de achteras 8,5 x 18-velgen met 245/40 R 18-banden zijn te vinden. Voor een nog individueler uiterlijk zijn tegen meerprijs 19 inch lichtmetalen velgen met verschillende designs verkrijgbaar.

16C30_01

Een sportieve uitstraling met modelspecifieke details: het interieurdesign

Ook het interieur weerspiegelt het sportieve karakter met tal van specifieke details. Zo is het multifunctionele stuurwiel in leder afgestemd op een dynamische rijstijl met een afgevlakte onderzijde en rode contrastsiernaden. Bovendien ligt het perfect in de hand.

De bestuurder kan snel een plezierige zitpositie vinden in de sportstoel, waarbij hij ook op hogere snelheid goed op zijn plek wordt gehouden dankzij de verbeterde zijdelingse ondersteuning. De bekleding in lederlook ARTICO microvezel DINAMICA zorgt samen met het dashboard in lederlook ARTICO voor een sportieve aanblik. Ook de bovenkant van het dashboard, de armsteunen, het middendeel van de portieren en de middenconsole is met dit laatstgenoemde materiaal bekleed. De rode contrastsiernaden, de veiligheidsgordels in designo rood en de vloermatten in zwart met rode rand vormen ware eyecatchers. De sierdelen in aluminium dwarsgeslepen op het dashboard en in de portieren springen eveneens in het oog.

Het AMG-combi-instrument toont alle relevante informatie in één oogopslag, afgestemd op een sportieve rijstijl. De ronde klokken, het 4,5 inch multifunctionele kleurendisplay, de RACETIMER en de 280 km/h-schaalverdelig in finishvlagdesign geven het interieur van dit model eveneens de uitstraling van een sportwagen.

16C30_67