Pure Luxe praat regelmatig met bekende mensen. Gewoon mensen die op hun eigen wijze ergens succesvol in zijn. Dit kunnen Bekende Nederlanders, ondernemers, zakenmensen, artiesten enzovoort zijn. Er wordt, naast naar andere facetten in het leven, ook naar materiële zaken gevraagd. Niet met het idee van “kijk ons nou even” maar omdat mensen die daar hard voor werken er naar onze mening ook echt van mogen genieten, Pure Luxe dus. De vragen zijn heel divers en kriskras door elkaar (maar altijd met respect) gesteld.

Deze week sprak Pure Luxe met de voormalig strafpleiter én inmiddels ook oud-politicus Mr Bram Moszkowicz. We lunchen met hem en stellen hem tegelijkertijd wat luchtige vragen. Als jongste zoon van de familie was Bram Moszkowicz (1960).twee decennia lang het boegbeeld van het bekendste advocatenkantoor van Nederland. Bijna 3 jaar geleden werd hij echter voor het leven geschorst als advocaat. Bram woont momenteel in Amsterdam samen met zijn vriendin Nienke. Hij heeft drie kinderen, Chaya, Nathan en Micah. Daarnaast, zoals veel mensen wel zullen weten, drie broers: Robert, David en Max Jr. Zijn ouders zijn Max Moszkowicz Sr en Mary Bertha Bessems. “Je houdt van me of je haat me”, aldus de charmante Bram, ook wel ‘Mister Aston Martin’ genoemd.

Wat mis je zakelijk en/of privé het meeste t.o.v. 5 jaar geleden?

“Mijn Aston Martin Vanquish mis ik wel ja, wat privé betreft. En zakelijk mis ik vooral het pleiten in de zaal, zeg maar mijn echte werkplek. Dat was verreweg het leukste aan het vak. Echtscheidingen zijn nooit zo mijn ding geweest.”

Heb je spijt van je politieke avontuur?

“Ik heb er zeker geen spijt van. Het partijprogramma (van VNL) was namelijk gewoon goed. Alleen de betrokken mensen niet.” Bram zegt overigens dat hij niet de partij is uitgestuurd, maar zelf is opgestapt. “Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald”, zei hij eerder tegen Elsevier.

Trek jij je nog wel eens iets aan van wat de media over je schrijven?  En hoeveel procent is er gemiddeld van waar? Raakt dit je emotioneel?

“Mediaberichten raken mij niet al lang niet meer. Daarnaast is het internet wat mij betreft een open riool. Ik wil het daar verder niet over hebben, want ik heb geen zin om oude koeien uit de sloot te halen. De meeste mensen kennen de verhalen toch wel. Hoge bomen vangen nou eenmaal veel wind. Wat ik hierboven al zei: “Je houdt van me of je haat me”. Dat kan ook een nadeel zijn, maar als er genoeg mensen zijn die van mij houden vind ik het prima. “What you see is what you get”, geldt voor mij om maar eens een bekende uitspraak te gebruiken.”

Wat zijn momenteel zaken waar je mee bezig bent en hoe ziet je toekomst eruit. Je hebt bijvoorbeeld een aantal boeken geschreven…  Kunnen we nog een nieuw boek verwachten? Andere nieuwe activiteiten?

“Ik ben bezig met een nieuw boek, mijn vierde inmiddels. Het is het vervolg op Maffiamaat deel 1, een spannend fictief verhaal weer dus. Ik noem het een juridische thriller. Verder heb ik elf theatertours gedaan met Maarten Spanjer. Dat was erg leuk en een succes dus binnenkort gaan we daar een vervolg aan geven. Verder doe ik veel lezingen via Speaker’s Academy voor ondernemers-verenigingen en bedrijven (o.a. Rabobank). Ik spreek veel voor en met ondernemers.”

Wat zijn materiële zaken die je mist. Van welke sieraden voor de man houd je?

“Zoals ik al eerder zei mis ik dus de mooie auto’s, maar verder zijn materiële zaken voor mij niet van wezenlijk belang. En als het gaat om sieraden… ik draag al mijn hele leven armbanden. Niet van een bepaald merk overigens. In Italië is dit heel normaal voor mannen. Vroeger droeg ik vaak Rolex, omdat ik daar door mijn vader veel over meekreeg; hij verzamelde antieke horloges. Maar ik heb geen favoriet merk.”

Staat jouw partner Nienke onvoorwaardelijk achter jou en belichaamt zij jou ideale vrouw?

“Mijn partner staat voor de volle 100 procent naast mij en andersom. De twee leerden elkaar  kennen door het tv-programma en talentenjacht  ‘De Nieuwe Moszkowicz’. Het begint natuurlijk bij uiterlijk. Maar vooral intelligentie én mooi zijn vind ik heel aantrekkelijk. Het zijn verder doorgaans brunettes waar ik voor val. En Nienke is een brunette. Zij is advocate en heeft haar opleiding bij mij gehad. We hebben het wel eens over het werk maar ik ben niet haar vaste adviseur of zo.”

Is jouw vriendenkring kleiner geworden? Zo ja, heeft dat ook voordelen opgeleverd omdat je nu weet wie je echte vrienden zijn?

“Ik heb er in ieder geval een vriend bijgekregen. Wie laat ik in het midden. De meeste ‘vrienden’ noem ik overigens kennissen. Echte vrienden zijn op 1 hand te tellen. En kennissen verdwijnen nou eenmaal van tijd tot tijd. Ik kan dat niet specifiek koppelen aan gebeurtenissen in mijn leven. In mijn moeilijke jaren merkte ik wel waar iedereen stond en wat uiteindelijk m’n echte vrienden waren. Maar als ik een vriend van iemand ben, dan ben ik ook echt een vriend.”

Zijn de familiebanden nog hecht, of vervaagd of is dat verschillend per familielid? Hebben zij een mening over jou (en wat de media over je schrijft)?

“Met mijn kinderen en ouders zijn de banden hecht ja. Over mijn broers spreek ik niet. Mijn kinderen zijn slim dus ook zij weten dat het internet een open riool is. De band met mijn kinderen is alleen maar hechter geworden. Het uiterlijk en het serieuze heb ik van mijn vader. Het spontane meer van mijn moeder. Mijn dochter is een echte kloon van mij en mijn zonen zijn meer een mix van mij en hun moeder.” 

Wat is je favoriete stad en wat je favoriete vakantiebestemming? Voor welk eten mogen we je midden in de nacht wakker maken? En wat drink je graag?

“Frankrijk en Italië zijn mijn favoriete landen. Vooral in de stad Parijs kom ik graag. Ik eet en slaap dan graag in hotel Costes. Ook Curaçao scoort hoog. Dit heeft uiteraard te maken met het aangename klimaat. maar vooral ook met de uitermate vriendelijke mensen. Erg aangenaam en relaxt. In Nederland vind ik brasserie Keyzer in Amsterdam-Zuid prettig; lekker nostalgisch. Verder Le Garage, Toscanini en bijvoorbeeld De Plantage in Artis. Qua eten kun je me midden in de nacht wakker maken voor een gebakken eitje of voor Belgische frieten. Wodka is mijn favoriete drank.”

Je hebt een goed gevoel voor humor. We kennen jou naast van alle bekende activiteiten ook van reclames, vooral van “Even Apeldoorn Bellen” en van de reclame voor Robijn. Kunnen we zoiets nog een keer verwachten en vond je dit eigenlijk leuk om te doen?

“Humor en zelfspot heb ik gelukkig allebei. Dit kan je ook terugzien in de reclames die ik heb gedaan met altijd een link naar ‘het recht’. Overigens ook altijd met heel veel plezier gedaan. Ik sluit zeker niet uit dat ik dit nog eens doe. Hoeveel ik ermee verdiende laat ik in het midden maar ik kan zeggen dat dit steeds naar volle tevredenheid was.”

We willen een beetje luchtig eindigen en we weten dat je autoliefhebber bent. Wat is voor jou een auto waar je nog van droomt om ooit te hebben? Wat is tot nu van alle auto’s die je hebt gehad je favoriete auto?

“Mijn droom auto is een Aston Martin DB5. Mijn Aston Martin Vanquish is veruit mooiste auto die ik ooit heb gehad. Een grote liefde heb ik ook voor de BMW M3 (vorige model) en zakelijk heb ik veel in BMW’s uit de 7-serie gereden.”

Als laatste: als we kijken naar alles wat je tot nu in je leven hebt gedaan.., wat zijn dan de dingen waarop je het meest trots bent?

“Dan noem ik toch wel direct mijn drie kinderen en vooral ook de manier waarop ik hen met gevoel voor respect heb grootgebracht. Het zijn nu hele leuke volwassenen. Ik heb ze ook altijd bijgebracht om regelmatig te relativeren. Verder ben ik ook trots op de manier waarop ik het vak van advocaat heb uitgeoefend. Ik ging niet zomaar opzij voor iemand. Ik stond mijn cliënten altijdvol overtuiging bij en ik dacht daarbij nooit aan mijn eigenbelang.”