Museum aan het Vrijthof in Maastricht verwelkomt in 2016 het Nederlandse kunstenaarsduo ‘Les Deux Garçons’ met hun eerste overzichtstentoonstelling ‘PURE’. Taxidermie sculpturen, bronzen beelden en gemengde techniek objecten laten de diversiteit van de kunstenaars zien. De tentoonstelling, tijdens en rond de internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, vindt plaats van 6 maart tot en met 6 juni 2016.
 
Taxidermie
Atelier Les Deux Garçons wordt gevormd door de kunstenaars Roel Moonen (1966) en Michel Vanderheijden van Tinteren (1965). De van oorsprong Limburgse kunstenaars ontmoetten elkaar in Maastricht en werken al sinds 2000 samen. Het duo geniet internationale bekendheid met hun sculpturen van taxidermie, waarbij geprepareerde dieren iets menselijks krijgen. Eenmaal hun werk gezien laat het je niet meer los.
 
Met hun kenmerkende en intrigerende beeldtaal vervaardigen Les Deux Garçons absurdistische, soms ook ontroerende of humoristische objecten. Gewoonlijk gemaakt met materialen gevonden bij de taxidermist, op veilingen of bij antiquairs. Hun sculpturen zijn soms zo hard als staal en dan weer fijngevoelig als een vlindervleugel. Het theatrale wordt zeer zeker niet vermeden.
 
Reflectie
Les Deux Garçons presenteren hun herten, lammetjes, biggetjes, hondjes en andere dieren veelal als Siamese tweelingen met accessoires als kleurrijk porselein, speelgoed en allerlei bruikbare voorwerpen. Deze staan symbool voor angst, noodlot en vergankelijkheid. Om te creëren schuwen de kunstenaars geen thema’s als hun instinctieve, artistieke drang of de actualiteit hierom vraagt.
 
Objecten van Les Deux Garçons zijn opgenomen in de collecties van onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Zwolle, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden en Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Het kunstenaarsduo exposeert met regelmaat in binnen- en buitenland.