Ter gelegenheid van zijn honderdjarige bestaan kijkt BMW Group verder voorruit en presenteert een serie Vision-voertuigen, die speciaal zijn ontworpen met het oog op toekomstige mobiliteit. De komende jaren neemt de diversiteit op het gebied van mobiliteit verder toe. In een nabije toekomst rijden de meeste auto’s vermoedelijk volledig autonoom – het zijn robots op wielen. Gezien deze ontwikkeling stellen we ons de vraag hoe we het karakter van BMW in stand kunnen houden. BMW is immers een merk dat zich richt op puur rijplezier. En hoe vertalen we de merkwaarden van BMW naar de toekomst?

P90212354-highRes

Tijdens de ontwikkeling van BMW VISION NEXT 100 was het hoofddoel een voertuig te maken met een sterk karakter, toegespitst op wat de bestuurder wenst. De emotionele band van bestuurders met hun BMW is iets wat we willen behouden. Het designteam van de BMW VISION NEXT 100 heeft rekening gehouden met alle trends en technische ontwikkelingen die de komende decennia relevant zijn. Het team heeft ook gekeken naar innovaties en ontwerpen uit het verleden. Het belangrijkste aspect tijdens de ontwikkeling is typisch BMW: geen compromissen voor wat betreft technologie en waarde voor de klant.

 

Adrian van Hooydonk, Head of BMW Group Design: “Ons doel met de BMW VISION NEXT 100 was om een scenario te ontwikkelen waarin mensen zich thuis voelen. Technologie blijft zich verder ontwikkelen en dat biedt ons nieuwe mogelijkheden om bestuurders nog meer ondersteuning te bieden, voor een nog intensere rijervaring. Mijn persoonlijke visie is dat technologie zó intuïtief te bedienen en te ervaren moet zijn, dat toekomstige interactie tussen mens, machine en omgeving volledig naadloos in elkaar overgaat. De BMW VISION NEXT 100 laat zien hoe we zo’n toekomst vormgeven.”

P90212353-highRes

Vier eigenschappen die de BMW VISION NEXT 100 kenmerken.

Een échte BMW is altijd gericht op de bestuurder.
De afgelopen jaren is één trend in de auto-industrie zo belangrijk geworden dat het niet langer een kwestie is van ‘als’ maar van ‘wanneer’: autonoom rijden. BMW Group vindt dat BMW-rijders de keuze moeten hebben om de auto het werk te laten doen wanneer hij of zij dat wenst. De BMW VISION NEXT 100 blijft een échte BMW en biedt dus intens rijplezier.

P90212386-highRes

Kunstmatige intelligentie en intuïtieve technologie vloeien samen.
Auto’s zijn in de toekomst volledig ‘online’. Bovendien wordt digitale technologie zo normaal dat het in ieder aspect van ons leven doordringt. Steeds verdergaande digitalisering zorgt ervoor dat de fysieke en digitale werelden meer dan ooit samenvallen. Kunstmatige intelligentie leert van ons, zodat het op onze wensen kan anticiperen en op de achtergrond de taken kan vervullen die we eraan toekennen. De manier waarop mens en technologie met elkaar communiceren, verandert: (aanraak)schermen worden vervangen door intuïtievere vormen van communicatie. Beter gezegd: technologie wordt menselijker.

P90212355-highRes

Nieuwe materialen bieden adembenemende mogelijkheden.
Hoe worden auto’s in de toekomst gebouwd? Op een gegeven moment zijn de persen waarmee we honderdduizenden stalen onderdelen fabriceren, overbodig. Het gebruik van koolstofvezel geeft al een indicatie van de veranderingen in de wereld van automaterialen en autoproductie. Technieken als ‘rapid manufacturing’ en 4D-printing produceren geen componenten, maar intelligente materialen. Daarbij kunnen deze technieken conventioneel gereedschap vervangen en onvoorstelbare nieuwe mogelijkheden bieden op het gebied van design en techniek.

 

Mobiliteit blijft een emotionele ervaring.
Auto’s van BMW zijn niet alleen bedoeld om iemand te vervoeren. Een BMW draait om uitkijken naar de volgende bocht, het genot van motorvermogen en snelheid: het is een gevoelskwestie. De adrenalinekick aan het begin van een reis – dat verandert niet in de toekomst, omdat de emotionele ervaring van mobiliteit diep in het collectieve geheugen van BMW Group is gegrift. De BMW VISION NEXT 100 brengt deze emotionele ervaringen naar een ongekende hoogte door de bestuurder nadrukkelijk op de voorgrond te plaatsen.

P90212385-highRes

 

Van bestuurder naar ‘Ultimate Driver’ – door digitale intelligentie.
In de toekomst willen BMW-bestuurders in hun auto nog steeds vooral zelf besturen. In de BMW VISION NEXT 100 blijft de bestuurder de baas, al staan connectiviteit, digitale intelligentie en state-of-the-art technologie continu klaar voor ondersteuning. Maar dat is nog niet alles: de BMW VISION NEXT 100 maakt van de bestuurder de ‘Ultimate Driver’. Ook al verandert de wereld, het rijplezier dat een BMW biedt, blijft en wordt zelfs nog intenser dan ooit tevoren.

 

Voor het ontwerp van de BMW VISION NEXT 100 vormde het interieur het uitgangspunt. Het welzijn van de bestuurder wordt de komende jaren steeds belangrijker. In plaats van dat hij voelt dat hij in een auto zit die grotendeels zelfstandig rijdt, moet de bestuurder voelen dat hij of zij in een auto zit die speciaal voor hem of haar is gemaakt. Uit dit idee kwam een ontwerp voort waarin de cabine uitzonderlijk ruim is in verhouding tot de compacte buitenmaten van het studiemodel. De kenmerkende BMW-lijnen zijn behouden, óók aan de buitenkant.

P90212356-highRes

Het interieurontwerp past zich aan de rijmodus aan. In de Boost-modus heeft de bestuurder alle controle, terwijl in de Ease-modus de bestuurder ontspannen achterover kan leunen en de auto al het werk laat doen. Het stuur trekt zich dan terug in het dashboard en het interieur verandert in een oase van rust, met bijpassende verlichting. In de Boost-modus is de bestuurder de baas, maar hij profiteert van de subtiele intuïtieve ondersteuning die het voertuig biedt. De auto leert dankzij sensors en digitale intelligentie continu van de bestuurder. BMW Group noemt deze techniek Companion. Het systeem leert progressief de juiste ondersteuning te bieden en maakt van de bestuurder de Ultimate Driver.

Een extreem belangrijk element van de Vision is een andere innovatie genaamd Alive Geometry. Het systeem is een soort driedimensionale sculptuur, die zowel binnen als buiten de auto functioneert.

P90212368-highRes

 

Alive Geometry: intuïtieve interactie tussen bestuurder en auto.
Alive Geometry bestaat uit bijna achthonderd bewegende driehoeken in het dashboard en in bepaalde delen van de carrosserie. De driehoeken in het dashboard werken op een soortgelijke manier als een groep vogels. De speciale bewegingen van de driehoeken dienen als signalen voor de bestuurder en zijn door de vloeiende bewegingen gemakkelijk op te merken. In combinatie met de Head-Up Display laat Alive Geometry analoge en digitale systemen perfect samenwerken.

De digitale wereld is op dit moment sterk gekoppeld aan displays: de volgende stap zijn organische LED’s – met andere woorden: displays die van vorm kunnen veranderen. De Vision wekt echter de suggestie dat in de toekomst helemaal geen schermen meer nodig zijn. De complete voorruit dient dan als display, direct in het zicht van de bestuurder. In de toekomst lopen digitale en fysieke werelden nog meer in elkaar over. Dat illustreert Alive Geometry met de manier waarop het analoge dashboard communiceert met de digitale Head-Up Display.

P90212369-highRes

Diverse productietechnieken die vandaag de dag al in gebruik zijn, onderstrepen het bestaansrecht van deze oplossing. Snelle productie van prototypes en snelle fabricage zijn voorbeelden van het groeiende belang van de techniek voor de productie van carrosseriedelen. Nu is het nog moeilijk om voor te stellen hoe honderden kleine driehoeken samenwerken in Alive Geometry, maar binnen dertig jaar is deze techniek gemeengoed als vervanger van de hedendaagse manier van autoproductie. In de toekomst wordt het gemakkelijker om complexe auto’s met flexibele vormgeving te produceren. Daarom refereert BMW Group in de context van de BMW VISION NEXT 100, aan 4D-printing: een proces dat een vierde niveau aan componenten toevoegt: het functionele aspect. In de komende jaren kunnen dit soort geprinte onderdelen diverse functies vervullen, waar nu nog afzonderlijke delen voor nodig zijn die samengebouwd moeten worden.

P90212370-highRes

‘Boost’- en ‘Ease’-rijmodus: óf de bestuurder bedient de auto, óf de auto zichzelf.
In de Boost- en Ease-modus zorgen de technologieën in het voertuig voor de meest intense en ontspannen rijervaring ooit, afhankelijk van de wens van de bestuurder. Wisselen tussen rijmodi verloopt indrukwekkend naadloos en georganiseerd. Bovendien blijft Alive Geometry constant actief. In Boost, wanneer de bestuurder zich volledig op de weg focust, toont Alive Geometry onder meer de ideale lijn en waarschuwt het voor andere voertuigen. De techniek laat de bestuurder niet sneller rijden, maar beter. Intuïtieve feedback heeft een meer fysieke en directere impact dan een robotstem of instructies op een scherm. In de Ease-modus werkt Alive Geometry discreet waarbij de bestuurder verkeersinformatie krijgt en informatie over welke autonome acceleratie- en remacties er komen.

In Boost-modus focust het complete voertuig zich op de bestuurder en staat de intelligente ondersteuning volledig in het teken van het vergroten van de rijbeleving. De positie van de stoel en het stuurwiel veranderen en de middenconsole richt zich meer op de bestuurder. Tijdens de reis kan de bestuurder met gebaren interactie zoeken met de auto.

P90212351-highRes

BMW’s Head-Up Display van de toekomst maakt gebruik van de complete voorruit om met de bestuurder te communiceren. In Boost-modus toont het systeem uitsluitend de informatie die de bestuurder nodig heeft: onder meer de ideale lijn en de snelheid. Aanvullend vormen intelligente sensoren, volledige connectiviteit en permanente data-uitwisseling een beeld van de situatie rond de auto. Bijvoorbeeld bij mist betekent dit dat de bestuurder informatie krijgt over een auto die verderop de straat oversteekt, terwijl die nog niet zichtbaar is. Doordat het steeds meer over de bestuurder ‘leert’, blijft het systeem zich continu verbeteren om te allen tijde de bestuurder de meest intense en persoonlijke rijervaring te bieden.

De overgang naar Ease brengt een complete verandering van de sfeer in het interieur op gang. Het stuurwiel en de middenconsole trekken zich terug en de hoofdsteunen schuiven opzij om een ontspannen, huiselijke sfeer te creëren. De stoelen en deurpanelen vormen samen een geheel zodat de bestuurder en inzittenden lichtjes naar elkaar toe kunnen draaien. Dit maakt het makkelijker om elkaar aan te kijken en met elkaar te communiceren. De Head-Up Display voorziet inzittenden van gepersonaliseerde content – de informatie en het entertainment die ze wensen.

Afhankelijk van de gekozen rijmodus verandert de focus van het voertuig. In Boost-modus wordt de essentiële informatie op de bestuurder gericht, terwijl in de Ease-modus de omgeving en sfeer centraal staan – het landschap en de gebouwen die de auto tijdens de rit passeert.

Ook andere weggebruikers kunnen zien of in Boost of Ease wordt gereden, omdat de grille, de dubbele koplampen en de L-vormige achterlichten dat aangeven. De kleur ervan laat zien in welke modus gereden wordt.

P90212352-highRes

Companion: de intelligente digitale partner verbindt bestuurder en auto.
De Companion wordt gesymboliseerd door een kleine sculptuur op het dashboard. Het verbeeldt de verbinding tussen bestuurder en auto. De edelsteenachtige vorm symboliseert de intelligentie en connectiviteit van de BMW VISION NEXT 100. Het is ook een symbool voor de constante uitwisseling van data: hoe meer het systeem leert van de eigenaar en diens mobiliteitsgewoonten, hoe slimmer het wordt. Op een gegeven moment kent het de bestuurder goed genoeg om automatisch routinetaken uit te voeren of om desgevraagd advies te geven. Door het constante leerproces wordt de Companion van onschatbare waarde voor de eigenaar.

De Companion speelt een belangrijke rol in communicatie tussen de bestuurder en auto als de auto overschakelt van Boost naar Ease. De Companion blijft vlak in het dashboard liggen als in Boost gereden wordt. Maar wanneer de BMW VISION NEXT 100 de zaken overneemt in Ease, dan wordt de edelsteen zichtbaar. Een lampje geeft aan wanneer de auto klaar is om autonoom te rijden. Om andere weggebruikers te informeren, heeft de Companion een soortgelijke functie: met zijn eigen lichtbundel en de verlichting van de auto geeft die aan dat de auto autonoom rijdt. In bepaalde situaties heeft de Companion ook visueel contact met andere weggebruikers en helpt het voetgangers met oversteken door middel van groene lichtbundels voor de auto.

P90212387-highRes

Kenmerkend BMW-exterieur.
Het design van de BMW Vision Vehicle heeft een uniek karakter door de mix van een coupé-achtige sportiviteit en de dynamische elegantie van een sedan. De auto is 4,90 meter lang en 1,37 meter hoog en is daarmee compact. De auto biedt echter dezelfde binnenruimte als een luxueuze BMW sedan.

De grote wielen zijn op de hoeken van de carrosserie geplaatst, waardoor de auto ook dynamisch oogt, zoals gebruikelijk is voor een BMW. Als het gaat om aerodynamica, dan levert Alive Geometry hier ook een belangrijke bijdrage: wanneer de voorwielen bestuurd worden, blijven ze binnen de carrosserie, die als een flexibele hoes om de wielen is gespannen. De luchtweerstandscoëfficiënt van de BMW VISION NEXT 100 bedraagt slechts 0,18.

Het exterieur van de auto is koperkleurig, speciaal om te accentueren dat toekomstige modellen van BMW hun bestuurder nog steeds een warm gevoel geven – bijvoorbeeld door de directe band tussen auto en bestuurder. Deze relatie begint zodra de bestuurder de auto nadert: intelligente sensortechnologie opent automatisch de vleugeldeuren. Om de bestuurder meer ruimte te bieden om in of uit te stappen, trekt het stuurwiel zich terug in het dashboard. Zodra de bestuurder zit, activeert hij alle systemen als hij op het BMW-logo drukt, dat in het midden van het dashboard is geplaatst. De deuren sluiten, het stuurwiel komt naar voren en de rijervaring begint.

P90212384-highRes

Materialen van de toekomst.
De ontwerpers van de BMW VISION NEXT 100 hebben hoofdzakelijk hernieuwbare en gerecyclede materialen gebruikt. De zichtbare en niet zichtbare koolstofvezel componenten zijn gemaakt van restanten van de koolstofvezelproductie. In de toekomst wordt de materiaalkeuze nog belangrijker tijdens het gehele design- en productieproces.
Geleidelijk worden nieuwe materialen toegevoegd aan de mix, waardoor nieuwe voertuigvormen ontstaan. Om grondstoffen te besparen en duurzame productie te ondersteunen, maakt BMW Group minder gebruik van hout en leder, terwijl innovatieve materialen en de daaruit voortvloeiende nieuwe ontwerp- en productiemogelijkheden geleidelijk op de voorgrond treden. Deze aanpak wordt al geïllustreerd door het gebruik van hoogwaardig textiel en eenvoudig te recyclen materialen in het interieur van de BMW VISION NEXT 100, waarin leder ontbreekt.

https://youtu.be/VATiOs3jiNI