De nieuwe zelfrijdende auto F015 Luxury in Motion van Mercedes heeft zondag onder begeleiding een rit gemaakt door Amsterdam. De auto is daarbij over de Dam en langs het IJ gereden. De auto is naar Amsterdam gekomen in het kader van een informele vergadering van Europese transportministers die donderdag 14 april in het Scheepvaartmuseum wordt gehouden, meldt het ministerie van Infrastructuur zondag.
F015adam1

Er wordt bij die vergadering gesproken over onder meer zelfrijdende auto’s en nieuwe communicatietechnieken in het verkeer. Minister Schultz van Haegen heeft als voorzitter dat punt op de agenda gezet.

f015adam2

In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU, vindt op 14 april 2016 in Amsterdam de gecombineerde informele milieu- en transportraad plaats. Het is een primeur dat de EU-ministers van milieu en van transport in een Europese vergadering met elkaar in gesprek gaan over zelfrijdend vervoer en smart & green mobility. Tijdens deze bijeenkomst wordt een beeld geschetst van de mobiliteit in 2035.

15C226_014

Ten behoeve van de voorbereiding van deze raad stelt Mercedes-Benz het zelfrijdende toekomstconcept F 015 Luxury in Motion beschikbaar voor opnames in Amsterdam. Dat betekent dat op zondag 13 maart a.s. de F 015 op een aantal beeldbepalende Amsterdamse locaties zal worden gefilmd.

F015 interieur

Mercedes-Benz introduceerde de F 015 Luxury in Motion vorig jaar op de Consumer Electronics Show in Las Vegas (CES). Dit autonoom rijdende studiemodel is het antwoord van Mercedes-Benz op een snel veranderende wereld. De F 015 is niet alleen een vervoermiddel, maar ook een plaats waarin mensen zich terug kunnen trekken. Daarom is het interieur uitgevoerd als een lounge: ruim en comfortabel. De F 015 wisselt continu informatie uit met zijn passagiers en de buitenwereld en zijn vooruitstrevende F-CELL PLUG-IN HYBRID aandrijflijn maakt emissievrij rijden mogelijk.

15C226_016

Dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz en directeur van Mercedes-Benz Cars: “Dé luxegoederen van de 21e eeuw zijn tijd en ‘private space’ ofwel persoonlijke ruimte. En dat is precies wat de autonoom rijdende auto’s van Mercedes-Benz bieden. Met de F 015 Luxury in Motion is deze revolutionaire visie op mobiliteit voor het eerst concreet te beleven.”

Een echte lounge

Het belangrijkste kenmerk van het innovatieve interieur is het variabele zitsysteem. Vier draaibare stoelen maken het mogelijk dat de inzittenden tegenover elkaar kunnen zitten. De passagiers kunnen de tijd in de auto gebruiken om te werken, te ontspannen of te communiceren. Om de in- en uitstap te vergemakkelijken, draaien de stoelen 30 graden naar buiten zodra de portieren openen.

15C272_007

Onafgebroken uitwisseling van informatie

De F 015 wisselt continu informatie uit met zijn passagiers en de buitenwereld. In totaal zes displays die harmonieus in het dashboard, in het achtercompartiment én in de zijpanelen zijn geïntegreerd, vervullen daarbij een sleutelrol – het interieur van de F 015 is een digitale arena. De passagiers kunnen op zeer intuïtieve wijze met het voertuig communiceren, bijvoorbeeld met gebaren, via ‘eye-tracking’ en natuurlijk door het bedienen van de touchscreens. Met onder meer laserprojecties en led-displays communiceert de elektrisch aangedreven F 015 Luxury in Motion ook met de buitenwereld.

15C272_011

Scenarios4summits en Mercedes F015

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu neemt Scenarios4summits in samenwerking met Mercedes Benz Nederland genoemde filmscène op, die zich afspeelt in Amsterdam 2035.

In de uiteindelijke film staat smart and green mobility centraal en is een toekomstige wereld neergezet waarin het zelfrijdende toekomstconcept F 015 Luxury in Motion van Mercedes-Benz een rol speelt. De film levert een bijdrage aan de beleidsdiscussie die tijdens de informele milieu- en transportraad wordt gevoerd.

15C226_021

Scenarios4summits is ontstaan na een succesvolle ondersteuning van de Scenario Based Policy Discussion (SBPD) tijdens de Nuclear Security Summit 2014 (NSS). Scenarios4summits ondersteunt diverse ministeries en bedrijven met het opzetten van interactieve beleidsdiscussies. In 2015 heeft Scenarios4summits onder andere een interactieve beleidsdiscussie opgezet tijdens Global Conference on Cyberspace 2015 (GCCS). Tijdens het Nederlands Europees voorzitterschap ondersteunt Scenarios4summits diverse informele Europese ministersbijeenkomsten.