Jaguar maakt vandaag bekend dat het merk technisch partner is van de Britse olympisch skiër Graham Bell voor zijn poging een Guinness World Record te vestigen in 2017. Bell wil de snelste man op ski’s worden met technische ondersteuning van de ingenieurs, de faciliteiten en de aerodynamica-expertise van Jaguar Land Rover.

1-JAGUAR-GRAHAM-BELL

Bell ontwikkelt samen met Jaguar een uniek skipak met een dubbele ministraalmotor. Daarmee hoopt hij een nieuw wereldrecord te vestigen met een snelheid van meer dan 260 km/uur. ‘Ik heb Jaguar gevraagd mijn belangrijkste technisch partner te worden vanwege hun kennis van aerodynamica en passie voor snelheid’, vertelt Bell. ‘Jaguar levert de expertise op het gebied van aerodynamica voor het speciale skipak dat ik nodig heb. Verder helpen ze me te wennen aan de hoge snelheden en de krachten die daarbij op mijn lichaam werken. Dat doet Jaguar met snelle, krachtige auto’s, zoals de Jaguar XE AWD.’

4-JAGUAR-GRAHAM-BELL

Ian Anderton, de temperatuur- en aerodynamicamanager van Jaguar Land Rover, vertelt: ‘Dit is een unieke technische uitdaging. We zijn de samenwerking begonnen met ski-jöring in de Oostenrijke Alpen. Door Graham met een Jaguar XE AWD voort te trekken op snelheden van meer dan 160 km/uur, bekijken we waarmee we rekening moeten houden bij het ontwerp van zijn pak – zoals de wind, de skihouding en de kou, speciaal bij vorst. In veel opzichten komt de ontwikkeling van het pak overeen met die van een auto. Het gaat om de balans tussen aerodynamica, techniek en de vormgeving voor de ultieme prestaties.’

5-JAGUAR-GRAHAM-BELL

De Jaguar XE is aangepast voor maximale aerodynamische efficiency en stabiliteit. Het is de enige auto in zijn segment met een carrosseriestructuur waarin heel veel aluminium is verwerkt. Daardoor is het de lichtste, stijfste en meest aerodynamische Jaguar ooit. De vierwielaandrijving zorgt voor extra dynamiek en tractie onder slechte omstandigheden. Het is de ultieme sportsedan voor alle jaargetijden.

De recordpoging van Graham Bell vindt begin 2017 plaats in het koudetestcentrum van Jaguar Land Rover in Arjeplog, Zweden. Er bestaat nog geen record, maar ter vergelijking: het huidige skisnelheidsrecord op de afdaling staat op naam van Simone Oregone, met 251 km/uur.

6-JAGUAR-GRAHAM-BELL

Jaguar XE AWD

  • De Jaguar XE is vanaf het begin ontwikkeld voor vierwielaandrijving.
  • Leverbaar in combinatie met de Ingenium-dieselmotor (132 kW/180 pk) en de supercharged V6-benzinemotor (250 kW/340 pk) met achttrapsautomaat.
  • De voorwielen worden alleen aangedreven als dat noodzakelijk is, zodat het achterwielaangedreven karakter van de Jaguar XE bewaard blijft.
  • Met Adaptive Surface Response (AdSR) functioneert AWD nog beter doordat de elektronica in de aandrijflijn en de Dynamic Stability Control zich aanpassen aan de omstandigheden. AdSR maakt optimaal gebruik van Jaguar Land Rovers toonaangevende expertise op het gebied van AWD-techniek en aandrijfsystemen.
  • De combinatie van het beste onderstel in zijn klasse, de unieke combinatie van AWD, AdSR en het revolutionaire All Surface Progress Control-systeem geeft de bestuurder extra vertrouwen onder slechte weersomstandigheden. De Jaguar XE is de ultieme sportsedan voor alle seizoenen.