Het is niet een erg catchy naam, De Beers Millennium Jewel 4, maar dit schitterend blauwe steentje schrijft wel geschiedenis in de wereld van recordbrekende diamanten. De 10,10-karaats ovale ‘Intern Flawless’, ‘Fancy Vivid’ blauwe diamant maakte deel uit van de Millennium juwelen collectie, onthuld door De Beers in 2000 om het millennium te herdenken. Deze stenen werden voorheen alleen weergegeven in het Londense Millennium Dome, maar nu wordt deze steen verkocht. De diamant vormt samen met de 11 andere zeldzame stenen de collectie (10 andere blauwe diamanten en één 203,04 karaat kleurloze diamant).

De diamanten waren het doelwit van een poging tot multi-miljoenen overval in november 2000. Een bende dieven had een kraak overval gepland van de tentoonstelling om vervolgens te ontsnappen langs de Theems in een speedboot met naar schatting een waarde van  £ 350 miljoen met hen. Dankzij een politie-tip werd de bende gearresteerd en ontvingen gevangenis straffen voor poging tot overval.

De Millennium Jewel 4, die wordt geveild bij Sotheby’s Hong Kong op 5 april, is de grootste ovaal chique levendige blauwe diamant ooit die verschijnt op een veiling. Het is onwaarschijnlijk dat de 12,03-karaats Blue Moon van Josephine blauwe diamant wordt overtroffen, die bij Sotheby’s Genève in november werd verkocht aan miljardair Joseph Lau voor $ 48.400.000. Die specifieke steen werd de duurste edelsteen ooit verkocht op een veiling. De De Beers Millennium Jewel 4 wordt geschat op een waarde van $ 30-35000000. Het prijskaartje is te wijten aan de combinatie van zeldzaamheid en kwaliteit van de steen.