Bij Audi is de klant koning, hoe afwijkend de wensen van een koper ook mogen zijn. Een voorbeeld van die filosofie is de exclusieve verlengde Audi A8 L die op speciaal verzoek van een Europese klant in kingsize-formaat is gebouwd. Met een lengte van 6,36 meter en een wielbasis van 4,22 meter biedt de verlengde Audi A8 L comfort op topniveau voor zes inzittenden. Lang zal het model zijn ‘one-off’ status overigens niet behouden, want inmiddels heeft Audi al diverse aanvullende verzoeken voor deze verlengde Audi A8 L ontvangen.

audia8l1

De ontwikkeling en bouw van de uitzonderlijk lange luxe sedan vergde bijna een jaar. Het resultaat is een exclusieve limousine die in alle opzichten voldoet aan de hoge kwaliteitsstandaarden van het productiemodel. De belangrijkste uitdaging vormden de veiligheid en stijfheid van de XXL-carrosserie, en de styling van het model.

audia8l10

Voor het op wens gebouwde exemplaar verlengden de engineers de dorpels en middentunnel met behulp van aluminiumdelen. Binnenin de tunnel bepalen die mede ook de richting van de luchtstroom. Een dubbel tussenschot scheidt het inzittendencompartiment van de bagageruimte, terwijl het dak is versterkt met extra aluminium buizen en dwarsbalken. Daarmee zijn de torsie- en flexstijfheid van deze verlengde uitvoering nagenoeg gelijkwaardig aan die van de A8 L.

audia8l9

2,40 lang panoramadak
De wielbasis en totale lengte van de XXL-uitvoering zijn met 1,09 meter gegroeid ten opzichte van de standaard Audi A8. Om de harmonieuze daklijn te handhaven is de volledige carrosserie vanaf de A-stijl naar achteren toe herzien. De specialisten van Audi integreerden een 2,40 meter lang glazen paneel in het dak om het gevoel van ruimte in het interieur te versterken. Alle passagiers zitten in de verlengde Audi A8 L in de rijrichting. De tweede en derde zitrij beschikken over elektrisch verstelbare, individuele stoelen. De derde rij heeft bovendien een doorlopende tunnelconsole, een Rear Seat Entertainment scherm en een koelbox.

audia8l7

De 2.418 kg zware ‘one-off’ A8 wordt aangedreven door een 3.0 TFSI-motor met 228 kW/310 pk en 440 Nm aan koppel. Die brengt de luxe sedan in 7,1 seconden van 0 op 100 km/u en garandeert een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u. Een achttraps tiptronic automaat brengt het vermogen over op de quattro permanente vierwielaandrijving.

audia8l3
audia8l6
audia8l11