Dit betekend tevens ook dat de rijkste 1% nu meer geld heeft dan de rest van de wereld gecombineerd. De Oxfam reportage over ‘An Economy for the 1%’ constateert dat de rijkdom van de armste helft van de wereldpopulatie sinds 2010 met een biljoen dollar is afgenomen, een afname van 41 procent. Dit is gebeurt terwijl de wereldpopulatie met 400 miljoen is toegenomen tijdens deze periode. Ondertussen is de rijkdom van de rijkste 62 mensen toegenomen met meer dan een half biljoen tot $ 1.76 biljoen. Het onderzoek toont ook aan hoe vrouwen maar 9 keer voorkomen in de 62 rijkste mensen ter wereld.

Terwijl wereldleiders steeds meer beginnen te constateren dat de ongelijkheid moet worden aangepakt, en in september tot een overeenkomst kwamen om het globaal te reduceren, is het verschil de afgelopen 12 maanden alleen maar groter geworden. Oxfam’s voorspelling dat de 1% binnenkort meer zou hebben dan de rest van de wereld is in 2015 al uitgekomen, een jaar eerder dan verwacht.

Winnie Byanyima, International Executive Director van Oxfam, zegt er het volgende over: “Het is simpelweg onacceptabel dat de armste helft van de wereldpopulatie niet meer heeft dan een aantal superrijken die in één bus zouden passen”.

 

De rijkdom van de rijkste 62 is uitgerekend met behulp van Forbes billionaires list (forbes.com) Jaarlijkse data van de lijst is gebruikt van de lijst gepubliceerd in maart.

Lees ook: De 10 rijkste mensen ter wereld