Met nul emissie uitstoot en nul meter start- of landingsbaan, is de Lilium Jet de eerste volledig elektrische jet ter wereld die in staat is om verticaal op te stijgen en te landen (VTOL). Het apparaat is verder in staat om te vliegen tot op een hoogte van ongeveer 3000 meter, biedt plaats aan twee personen in en heeft een kruissnelheid van ongeveer 300 km/h, een maximale snelheid van ongeveer 400 km/h en een maximaal bereik van ongeveer 500 km. Maximale functionaliteit verder want dit milieubewuste transportmiddel is ook in staat om zijn vleugels terug te vouwen en te worden gereden als een auto.

Het concept wordt momenteel ontwikkeld door Lilium Aviation, een bedrijf dat vorig jaar is opgericht door vier ruimtevaart ingenieurs en product designers uit de Technische Universiteit van München in Duitsland. De financiering wordt verstrekt door de European Space Agency en Climate-KIC-programma van de Europese Unie, een samenwerkingsverband van instellingen in de publieke en private sector gericht op het tegengaan van de klimaatverandering.

Lilium verwacht dat de vliegtuig-certificering in 2018 rond is en wil in datzelfde jaar starten met de eerste leveringen. Zie verder www.lilium-aviation.com.

lilium 3