Om de dertigste verjaardag van de BMW M3 extra glans te geven, introduceert BMW M een exclusieve editie van de BMW M3, de “30 Jahre M3 Edition”, waarvan er wereldwijd niet meer dan vijfhonderd exemplaren beschikbaar komen. Nederland krijgt er tien.

Met de introductie van de eerste generatie BMW M3 in 1986 ontketende BMW M GmbH, toen opererend onder de naam BMW Motorsport GmbH, een revolutie in het segment van de sportieve middenklasse sedans. Geen enkele andere autofabrikant had ooit eerder technologie uit de autosport toegepast om een seriemodel, zoals de BMW 3 Serie, te transformeren tot een high-performance sportauto. De eerste BMW M3 werd de maatstaf voor andere autofabrikanten.

BMW M heeft zijn icoon in vijf modelgeneraties continu verfijnd. In al die jaren heeft de BMW M3 zijn oorspronkelijke karakter behouden. Er is hoogstwaarschijnlijk geen andere auto met zulke uitgesproken racegenen die onbeperkte dagelijkse inzetbaarheid biedt. Om de dertigste verjaardag van het model extra glans te geven, introduceert BMW M een exclusieve editie van de BMW M3, de “30 Jahre M3 Edition”, waarvan er wereldwijd niet meer dan vijfhonderd exemplaren beschikbaar komen. Nederland krijgt er tien.

De meerprijs ten opzichte van de BMW M3 met Competition Package wordt later bekend, evenals de exacte marktintroductie, die is gepland voor de zomer van 2016 – dertig jaar nadat de eerste koopovereenkomst voor een BMW M3 werd ondertekend.

“30 Jahre M3 Edition” uitgevoerd in legendarische kleur Macao Blue metallic.
Als eerbetoon aan de eerste generatie van de BMW M3 is de jubileumversie “30 Jahre M3 Edition” uitgevoerd in de exclusieve kleur Macao Blue metallic die destijds als optie beschikbaar was voor de eerste generatie van de BMW M3. De “30 Jahre M3 Edition” is voorzien van het Competition Package, een optie voor de BMW M3. Dat betekent extra vermogen van 14 kW (19 pk) wat het totaal op 331 kW (450 pk) brengt (BMW M3 “30 Jahre M3 Edition”: gecombineerd verbruik: 8,3-8,8 l/100 km, gecombineerde CO2-emissie: 194-204 g/km). Het Competition Package omvat ook het Adaptive M-onderstel, dat is afgestemd op de hogere prestaties. De veren, de dempers en de stabilisatoren zijn geoptimaliseerd en de karakteristiek van de drie rijmodi COMFORT, SPORT en SPORT+ zijn aangepast, net als het standaard Active M-achterdifferentieel en de Dynamic Stability Control (DSC). Bovendien omvat het Competition Package gesmede lichtmetalen 20-inchwielen in 666 M sterspaakdesign en verschillende bandenmaten (voor: 265/30 R20, achter: 285/30 R20).

Al deze zaken leiden tot een merkbare toename in dynamische prestaties, wat bovenal blijkt uit de krachtigere acceleratie. De BMW M3 “30 Jahre M3 Edition” met optionele 7-traps M-transmissie met dubbele koppeling sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 4 seconden, wat 0,1 seconde sneller is dan de BMW M3. Zelfs met de standaard handgeschakelde zesversnellingsbak is de acceleratie 0,1 seconde sneller dan die van de reguliere versie.

Het Competition Package omvat ook BMW Individual High Gloss Shadow Line, met features als een zwart verchroomd uitlaatuiteinde voor het M-sportuitlaatsysteem, dat door zijn karakteristieke en potente geluid in belangrijke mate bijdraagt aan de sensationele rijervaring. De jubileumuitvoering valt verder op door het “30 Jahre M3 Edition”-logo op de M-kieuwen in de zijschermen voor.

Sportief, functioneel interieur met een exceptionele high-class ambience.
Het Competition Package betekent ook een upgrade voor het interieur van de “30 Jahre M3 Edition”-uitvoering, met specifieke sportstoelen in een slank design die uitstekende ondersteuning en comfort bieden – ook over lange afstanden. De veiligheidsgordels met ingeweven BMW M-strips dragen ook bij aan de sportieve sfeer in dit model.

Het logo “30 Jahre M3 Edition” op de dorpels van de voorportieren zijn een verwijzing naar de unieke historie van dit icoon. De woorden “30 Jahre M3 Edition 1/500” op de van koolstofvezel gemaakte sierstrip op het dashboard duidt op de exclusiviteit van de BMW M3 “30 Jahre M3 Edition”, waarvan wereldwijd niet meer dan vijfhonderd exemplaren beschikbaar komen.

“30 Jahre M3 Edition” is ook geborduurd in de hoofdsteunen van de voorstoelen. Andere speciale features in de jubileumversie zijn de exclusieve, volledige Merino-lederen bekleding in de kleuren Black en Fjord Blue of optioneel in Black en Silverstone, met bijpassend gekleurde biezen die het sportieve, geraffineerde karakter van dit model onderstrepen.