China is de grootste automarkt ter wereld, en is nog steeds snel groeiende. Er zijn meer modellen beschikbaar voor Chinese autokopers in vergelijking met andere landen. Ze kunnen auto’s kopen van Europese fabrikanten die niet beschikbaar zijn in de Verenigde Staten of Europe. Of ze kiezen voor auto’s die gemaakt zijn door Japanse bedrijven die hier niet worden verkocht. Sterker nog, de Chinezen kunnen ze zelfs modellen kopen van Amerikaanse fabrikanten die nergens anders worden verkocht. En bovenop alles kunnen ze auto’s kopen die speciaal zijn gemaakt in China voor de Chinese markt door buitenlandse automerken.

De Chinese wet vereist dat buitenlandse bedrijven joint ventures aangaan met lokale Chinese bedrijven als ze auto’s willen produceren in China. Het maximale belang dat een buitenlandse onderneming mag hebben is beperkt tot 50 %. De auto’s die deze joint ventures maken worden zelden geëxporteerd, met een paar opmerkelijke uitzonderingen, zoals de Buick Envision en de Volvo S60 Inscription. Dit betekent dat de overgrote meerderheid van deze voertuigen exclusief voor de Chinese markt is en niet toegankelijk zal zijn voor de rest van de wereld.

Hier is de meest recente lijst van auto’s die niet beschikbaar zijn voor de rest van de wereld – het verboden fruit-, zoals te zien was op de 2016 Beijing Auto Show.

1. Volkswagen Phideon

carscannotget-9

2. BMW X1 Li

carscannotget-6

3. Mercedes-Benz E-Klasse L

carscannotget-3

4. Citroën C6

carscannotget-1

5. Ford Taurus Titanium

carscannotget-7

6. Audi A4L

carscannotget-2

7. Peugeot 308 Sedan

carscannotget-8

8 . Honda Avancier

carscannotget-4

9. Acura CDX

carscannotget-5

10. Mazda CX-4

carscannotget-9a

 

 

Alle foto’s: Tycho de Feijter