Aston Martin en het Italiaanse Zagato zijn aan het eind van 2016 begonnen met het produceren van een kwartet op basis van de Vanquish. Nu – eind 2017 – is er een vierde telg geïntroduceerd voor dit kwartet en kan Aston Martin het boek sluiten. De Aston Martin Vanquish Shooting Brake Zagato is de laatste der mohikanen – wat deze serie betreft dan. 

Aston Martin en Zagato

De vierde Zagato uit een reeks van Vanquish modellen mag er ook wezen. Het Italiaanse designhuis Zagato is geen onbekende in autoland. Eerder waren er al samenwerkingen met merken als Alfa Romeo, BMW en Fiat. Nu is er dus weer een creatie in samenwerking met Aston Martin. De vorige drie modellen in deze reeks waren om je vingers bij af te likken en deze Shooting Brake doet er niet voor onder.

Aston Martin Vanquish Shooting Brake Zagato Pure Luxe

Dat Italianen een neusje hebben voor verfijnd design, dat moge duidelijk zijn. Laten we wel wezen, een ‘standaard’ Aston is al niet verkeerd. Echter, met dit Italiaanse sausje eroverheen kunnen we alleen maar meer genieten van deze sportwagen. Evenals de Vanquish Coupé en de Vanquish Volante zal ook van deze Zagato-telg slechts 99 stuks worden geproduceerd. Tel daar de 28 stuks van de nóg exclusiever Vanquish Speedster bij op en we komen op een totaal van maar liefst 325 van deze prachtbolides.

Aston Martin Vanquish Shooting Brake Zagato Pure Luxe

De Aston Martin Vanquish Shooting Brake Zagato

Deze vierde toevoeging aan de mini-familie is er een die net als de Speedster veel aandacht zal trekken. De Shooting Brake lijn is er een die we niet vaak tegenkomen in het land van luxueuze sportwagens, alleen al daarom is dit beslist een nekken-draaier. Begrijp ons niet verkeerd – op zeer subtiele wijze uiteraard. Want, hoe exclusief ook het merk ook is, deze auto’s zijn verre van schreeuwerig.

Zoals gezegd worden er slechts 99 stuks van deze bolide geproduceerd, de kans dat je er dus ooit een in het ‘wild’ zal zien rijden is redelijk klein. En dan gaan we er al van uit dat iedere eigenaar zijn beauty dagelijks de sporen zal geven. Onder de neus vinden we 5.0 liter v12 die een schamele 580pk produceert, iets waarvan we met enige zekerheid kunnen zeggen dat wegrijden bij het stoplicht geen probleem mag zijn.

Aston Martin Vanquish Shooting Brake Zagato Pure Luxe

Qua looks kunnen we stellen dat het beslist geen bekend receptuur is, alhoewel, de doorgewinterde autoliefhebber het lijnenspel van een Zagato-creatie duidelijk zal herkennen.  Naar alle waarschijnlijkheid zal de Shooting Brake zo’n kleine €730.000 gaan kosten. Saillant detail: Aston Martin schijnt op de Frankfurt Motor Show bevestigd te hebben dat alle 325 modellen reeds een eigenaar hebben gevonden. Niet geheel onverwacht natuurlijk.