Al meer dan 45 jaar laat Boley Openhaarden zien dat een haard meer is dan alleen een praktische warmtebron in huis. Met bijzondere op maat gemaakte creaties maakt Boley Openhaarden van elk vertrek een sfeervolle ruimte. “Wij zien een openhaard als een vuurmeubel dat een mooi geheel moet vormen met de rest van het interieur.”

Aan de wieg van het familiebedrijf staat Harry Boley. “Als industrieel ontwerper met een achtergrond in de interieurarchitectuur kreeg mijn vader eind jaren ’60 de vraag om iets te doen met een bestaande haard”, vertelt Niels Boley, die 12 jaar terug de directeurspositie van zijn vader overnam. “In die tijd was een haard vooral praktisch van aard en niet meer dan een gat in de muur, afgewerkt met houten balken en een tegelplateau. Hij bedacht en creëerde een uniek metalen object en vervaardigde dit samen met een plaatselijke smid.” Het bleek het begin van een succesverhaal. Boley is inmiddels uitgegroeid tot een internationale speler van formaat.

Ambachtelijk maatwerk
Door de jaren heen loopt interieurarchitectuur als een rode draad door het bedrijf. Boley: “We willen met elke klant het persoonlijke proces doorlopen en echt maatwerk leveren. Daarom zijn we nooit met een vaste collectie openhaarden gaan werken.” Iedere Boley haard wordt dan ook speciaal voor een klant ontworpen, maar ook per stuk gefabriceerd. “Dit gebeurt in onze eigen werkplaats in Veghel. Feitelijk is de manier van metaalbewerking door de eeuwen heen niet sterk veranderd. Zo is er wel sprake van digitalisering, maar worden onze haarden nog steeds op ambachtelijke wijze met de hand vervaardigd.”

In elk vertrek
De haarden van Boley kenmerken zich door het gebruik van metaal, maar er wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt van andere duurzame materialen als steen, glas en hout. “We willen dat een haard een mooi geheel vormt met de omgeving en geen dominant obstakel in een ruimte is.” Een haard past volgens Boley dan ook in elk vertrek. Zo kan een haardvuur in een ontvangstruimte zorgen voor een warm welkom. Wordt de keuken door het plaatsen van een haard een echte leefruimte en straalt een slaapkamer met haard rust uit. Ook de vraag naar buitenhaarden neemt toe, om ook van de buitenruimte een echte woonruimte te maken.

Internationaal
Het vakmanschap van Boley heeft inmiddels ook over de grens naam gemaakt. “In de 25 jaar dat ik bij het bedrijf betrokken ben, richt ik me op de internationalisering. We leveren nu aan zo’n 25 landen. Om dit te kunnen realiseren, hebben we in verschillende landen dealers waar we nauw contact mee onderhouden.” Want ook voor de internationale klanten levert Boley maatwerk. “Dit zijn behoorlijk heftige processen, niet in de laatste plaats omdat het vaak om unieke ontwerpen gaat. Waar we in Nederland houden van strak en simplistisch, zijn haarden voor bijvoorbeeld China of Rusland veel bombastischer. Ook de afmetingen zijn vaak veel groter.”

Extreme ontwerpen
Toch zijn het juist de extremere ontwerpen die Niels Boley een extra gevoel van trots bezorgen. “Eigenlijk kan het ons niet gek genoeg, dan zijn we op ons best”, biecht hij op. Zo staat er in het Miele Experience Center een Boley doorkijkhaard van negen meter breed. “Ook de haard die we voor het Van der Valk Hotel in Dordrecht hebben ontworpen is echt uniek. Door drie openhaarden van elk tweeëneenhalve meter breed boven elkaar te plaatsen, hebben we een ware vuurtoren gecreëerd.”

Ode aan zijn vader
Met het maatwerk bedient Boley het hoge en middelhoge segment. Ter ere van het 45-jarig bestaan heeft Boley een speciale lijn op de markt gebracht: de B.Black serie. “Deze stoere metalen haarden zijn feitelijk een ode aan mijn vader, de serie is geïnspireerd op de modellen die hij in de jaren ’70 ontwierp. Uiteraard blijven we met deze lijn wel trouw aan ons gevoel voor kwaliteit en uitstraling zoals we die tegenwoordig kennen.” Naast de exclusieve openhaarden, is Boley tevens importeur van een hoogwaardige standaard serie hout- en gashaarden met een gesloten verbrandingssysteem en een rendement tot wel 87 procent. “Zo bedienen we niet alleen de exclusieve niche, maar ook de klanten die investeren in energiezuinige producten.”

Haard van de toekomst
In de gehele verwarmingsmarkt is de brandstofvoorziening de uitdaging voor de komende jaren. “Ook wij houden ons hier al lang mee bezig en zijn druk met het onderzoek naar de vorm en functie van de haard van de toekomst. Zodat we nog jarenlang kunnen genieten van niet alleen esthetische, maar ook duurzame vuurmeubels.”

www.boley.nl

Tekst: Christine Spanjaard

Lees hier meer artikelen uit Pure Luxe Magazine 2