Foto via: Philip’s

Eens in de zoveel tijd worden er spectaculaire horloges geveild waarvan we ons afvragen hoe de ‘hamerprijs’ tot stand is gekomen. Dit is niet anders bij de Omega Speedmaster die deze week mede via Liveauctioneers geveild werd. Een op ’t oog niet al te speciale Speedmaster, die toch een extreem hoge prijs wist aan te tikken. Reden om er wat dieper in te duiken. 

Omega

Omega is geen onbekende voor de horloge kenners onder ons. Het merk heeft door de jaren heen aardig wat strepen verdiend, welke voornamelijk te danken zijn aan de NASA en haar astronauten. Het bekendste horloge van het merk uit Biel is misschien wel de Speedmaster. De chronograaf heeft inmiddels al heel wat jaren ervaring opgedaan in de industrie en behoort volgens vele tot een van de vaste waardes binnen zo’n beetje iedere gerespecteerde collectie.

De Speedmaster gekte

De Omega Speedmaster was van origine onderdeel van de ‘Professional’ serie van Omega – bestaande uit een Railmaster, Seamaster 300 en dus de Speedmaster (onder kenners bekend als de ‘broad arrow’). Naderhand zorgde de populariteit rond het model ervoor dat de Speedmaster een eigen leven ging leiden. Zeker nadat NASA de Omega Speedmaster als enige goed genoeg vond om astronauten te ondersteunen tijdens ruimtemissies.

Het heeft het model geen windeieren gelegd en we kunnen rustig stellen dat het een klasse apart is. Wat opvalt is het feit dat de Speedmasters de laatste jaren aardig aan het stijgen zijn in waarde. Dat wordt steeds vaker duidelijk wanneer we oude modellen onder de hamer zien gaan bij veilingen. De Speedmaster Broad Arrow – welke onder verzamelaars zeer gewild is – wisselde bijvoorbeeld voor een schamele €234.000 van eigenaar.

Omega Speedmaster verrast vriend en vijand Pure Luxe

Omega Speedmaster ref. 2915-1 ‘Broad Arrow’ Foto via: Bukowskis

De Speedmaster die afgelopen week hoge ogen gooide

De Omega Speedmaster waar het om gaat is van een hele andere categorie. Het gaat namelijk om een model dat is geproduceerd tussen 1959 en 1962 en als eerste Speedmaster een zwarte bezel kreeg. Het was design wise een aardige verandering, maar verder is het horloge niet bestempelen als speciaal. Hoe dan ook, geveild door Flannery’s Estate Services, moest dit horloge een geschatte opbrengst opleveren tussen de $500 en $1000. Iets wat menig Speedmaster fanaat en horlogeverzamelaar met een grote glimlach zal hebben waargenomen.

Startend bij een kleine $250 schoten de biedingen al redelijk snel de lucht in. Het geschatte bedrag ergens tussen de $500 en $1000 werd al snel gepasseerd en blijkens de bidding history stopte de teller pas bij $130.000(!). Een bedrag ver boven de schatten en een bedrag dat menig frons veroorzaakte. Het bedrag zakte daarna overigens weer tot $90.000 (zonder premies). Wat het eindtotaal op een luttele $103.500 bracht. Omgerekend dus zo’n €89.300.

Het moge duidelijk zijn dat deze opbrengst niet in de lijn der verwachtingen lag en de eerlijkheid gebied te zeggen dat het horloge een dergelijk bedrag ook absoluut niet waard is. Echter, het vreemde verloop van deze veiling doet wel wat vraagtekens opdoemen hier en daar. Wij zijn zeer benieuwd naar het verhaal dat zich in de loop der weken zal ontvouwen met betrekking tot deze specifieke Speedmaster. Het doet ons overwegen wat minder achteloos om te gaan met onze oude horloges.

Omega Speedmaster verrast vriend en vijand Pure Luxe

Omega Speedmaster ref. 2998-1 Foto via: Liveauctioneers

Omega Speedmaster verrast vriend en vijand Pure Luxe

Omega Speedmaster ref. 2998-1 Foto via: Liveauctioneers

Omega Speedmaster verrast vriend en vijand Pure Luxe

Omega Speedmaster ref. 2998-1 Foto via: Liveauctioneers

Omega Speedmaster verrast vriend en vijand Pure Luxe

Omega Speedmaster ref. 2998-1 Foto via: Liveauctioneers

Bron: Liveauctioneers