Kunststukken en nietszeggende voorwerpen met een link naar een bekend persoon: beiden kunnen ze voor astronomisch hoge bedragen van eigenaar verwisselen. Niet anders was het afgelopen week in Parijs toen daar een gouden laurierblad werd geveild. Ja, je leest het goed een gouden  blad dat €625.000 opbracht. Waarom? Het bleek een van de vele laurierbladeren te zijn die ooit aan Napoleon Bonaparte’s kroon heeft gezeten. 

Napoleon Bonaparte

Zoals iedere andere koning of koningin heeft ook Napoleon een kroning ondergaan. Het schijnt essentieel te zijn om jezelf vol trots en met recht koning te mogen noemen. Aangezien dit een zeer feestelijke aangelegenheid is én je dat waarschijnlijk maar een maal meemaakt, wordt er groots uitgepakt. Zo ook in ’t geval van Napoleon.

gouden laurierblad napoleon bonaparte kroning Pure Luxe

Dit laurierblad is een van de zes bladeren die in eerste instantie aan de kroon bevestigd waren, maar later te zwaar werden bevonden. Ze zijn er nog vóór de kroning van de Franse keizer van af gehaald en separaat verkocht. Het veilinghuis schatte de waarde van het laurierblad ergens tussen de €100.000 en €150.000 – dat bleek dus iets meer te worden.

gouden laurierblad napoleon bonaparte kroning Pure Luxe

 

Het gouden laurierblad was een van de vele items van Napoleon die in Parijs geveild werden. Maar liefst 400 items verwisselden van eigenaar tijdens de veiling. Zo werd er ook een versierd opbergkistje geveild dat ooit eigendom was van Napoleon’s keizerin. Met een prijs van €150.000 werd ook hier boven verwacht gescoord.

Bron: NDTV

Bron: Luxuo